O poljubčkih in drugih (začasno) prepovedanih stvareh

V zavetju študentskega stanovanja v Granadi, na varnem pred koronavirusom, ki je v Španiji dosegel že skoraj tolikšne razsežnosti kot v Italiji, si včasih krajšam čas s poslušanjem Radia Trst A, ki me vsaj za kako uro popelje v domače kraje. Sredi prejšnjega tedna je bil v eni od oddaj govor o tem, da začenjajo tudi v neevropskih državah priporočati omejitev osebnih stikov, kar pomeni, da se je treba izogibati objemanju in poljubljanju, pa tudi rokovanju: sogovornike je najbolje pozdraviti le z besedami ali z nasmehom, ki je – na srečo! – skoraj tako nalezljiv kot virusi.

Ko sem poslušala o pomenu socialne distance v tem času, sem pomislila na težave, na katere sem naletela ob začetku svoje Erasmus izmenjave, ko sem spoznavala ljudi iz različnih kultur. Pri nas smo vajeni, da se novi osebi predstavimo z vljudnim stiskom rok – seveda pa nimajo v vseh državah iste navade. V Španiji je na primer v navadi, da se dva že ob prvem srečanju pozdravita s poljubom na vsako lice.

Na to vrsto pozdrava se ni tako težko privaditi, bi mi lahko kdo rekel. Navsezadnje je tudi marsikje po Italiji razširjena navada poljubljanja na lica. Vendar se že tu pojavijo razlike: v Italiji (ali vsaj na Siciliji, od koder imam izkušnje) je popolnoma običajno, da si poljuba izmenjata dva moška, v Španiji pa se to ne dogaja. Študent iz Catanie je marsikaterega novega prijatelja v Granadi spravil v zadrego, ko ga je v javnosti pozdravil tako … od blizu.

Na razlikovanje med spoloma pa sem pozabila tudi jaz, ko sem ob selitvi v granadsko stanovanje spoznala svojega najemodajalca. Ko se je ta z rokovanjem predstavil mojemu sostanovalcu, sem mu še jaz pomolila roko (najboljši način, da pri pozdravu ne zgrešiš, je gotovo ta, da slediš zgledu); on pa se ni zmenil za to in se je sklonil k meni, da bi me pozdravil s poljubi. Takrat sem se spomnila, da moj sostanovalec pač ni ženskega spola in sem zato sledila napačnemu zgledu – ob tem pa sem se počutila precej neumno.

Ta pripetljaj me je naučil, da sem vsakemu Špancu ali Južnoameričanu namesto iztegnjene roke približala lice – in se nato spet uštela, ko se je eden od naju najprej nagnil k desnemu, drugi pa k levemu licu in sva tako tvegala, da bi se trčila s čelom … ali se nehote poljubila kar na usta.

Zdelo se mi je neverjetno, kako gre lahko pri tako preprosti gesti toliko stvari narobe. Vsakič, ko sem se s kom na novo seznanila, sem začela pozorno spremljati njegove premike, da bi se gotovo nagnila v pravo smer in se tako izognila še eni nerodni situaciji. To pa je delovalo le, dokler si nisem poljubov prvič izmenjala z Mehičanom: ta se je sklonil k meni, mi dal poljubček na desno lice in se nato oddaljil. Prijatelj iz Kolumbije, ki je stal ob meni in videl, da sem pričakovala še en poljub, se je ob tem začel smejati. Razložil mi je, da se v Mehiki, tako kot tudi v njegovi rodni Kolumbiji, pozdravljajo z enim samim poljubom. Ko sem ga obtožila, da to ne more biti res, saj me je on vedno pozdravil z dvema poljuboma, mi je še vedno v smehu povedal, da je že prevečkrat videl zmedene ali razočarane obraze Evropejk in se je zato naučil, da se naše navade razlikujejo.

Zdi se mi, da imam sama zaradi vsega naštetega raje objeme. Preden nam je virus vse pokvaril, sem svoje najbližje prijatelje, ko sem jih srečala, preprosto stisnila k sebi. Ne da bi razmišljala, kako naj se pri tem postavim. Ob tem je bilo edino tveganje, s katerim sem se soočala, to, da bi objem sprožil vojno žgečkanja – kar se je zadnje čase dogajalo precej pogosto.

Ko bo karantene konec, bom najverjetneje vsakega znanca na cesti pozdravila z objemi in poljubi, ne da bi se ukvarjala s tem, od kod so in kakšen pozdrav bi od mene pričakovali. Ko se bomo končno spet srečali, svojih prijateljev tudi ne bom vrešče rotila, naj nehajo z žgečkanjem; no, mogoče jih bom, če bodo kot ponavadi pretiravali s tem, a veliko verjetneje je, da bomo ob ponovnem snidenju vsi tako dobre volje, da sploh ne bomo potrebovali žgečkanja, da bi vsi skupaj planili v smeh.

 

Piše Mojca Petaros: Slovenka iz Italije v mednarodnem okolju (3)

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme