O pokrajini v izbrani Lokarjevi noveli

Lavričeva knjižnica Ajdovščina vabi v četrtek, 18. maja 2023, ob 19. uri v na predavanje Prostor v pripovedih Danila Lokarja Vladke Tucović Sturman.

S predavanjem univerzitetne profesorice dr. Vladke Tucović Sturman zaključujejo izjemno bogat ciklus SREČANJ Z DANILOM LOKARJEM.

Literarna ustvarjalnost Danila Lokarja je izrazito prostorsko prepoznavna, kar pomeni, da so njegove književne osebe postavljene v prepoznavno pokrajino Vipavske doline in okolice. Dogajalni prostor in čas, poimenovana  kronotop ali časoprostorje, predstavljata enega ključnih teoremov ruskega literarnega teoretika in filozofa Bahtina, po mnenju katerega je podoba človeka v literaturi resnično kronotopična, saj ga ne razume zgolj kot goli dogajalni prostor in čas, pač pa kot ključni element celovitosti literarnega dela – kronotop ne nazadnje vpliva tudi na literarni lik oz. ga pomembno sooblikuje, tako prostorske okoliščine bolj ali manj vplivajo na notranjo podobo literarnih oseb (karakterizacija) in njihovo zgodbeno spreminjanje. V pogovoru o prostorski značilnosti Lokarjeve proze bo tako osvetljeno, kakšna je Lokarjeva literarna pokrajina, kaj jo označuje in določa, na katere in kakšne mikrolokacije je razdeljena, kako vpliva na njegove literarne osebe in oblikuje njegov jezikovni slog. Vladka Tucović je ena od snovalk Slovenske pisateljske poti, katere del bo tudi Lokarjeva pot.

Posnetke prejšnjih srečanj z Danilom Lokarjem si lahko ogledate TUKAJ. 

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme