O opravljenem in prihodnjem delu

V atriju Kulturnega centra Lojze Bratuž so v ponedeljek, 24. junija, na tiskovni konferenci spregovorili o opravljenem delu v sezoni 2018/19 in predstavili poletna Srečanja pod lipami. O bogatem in napornem minulem delovanju je poročala predsednica KCLB Franka Žgavec. Poleg rednega delovanja in dogajanja v slovenskem centru, ki so ga sestavljale številne prireditve, in sicer 24 gledaliških predstav, 11 koncertov, 6 razstav in 37 srečanj, sta preteklo leto zaznamovala tudi dva izredna projekta Kresniček in Spomini 1918-2018. Kulturni center posveča veliko pozornost mladim, to je dokazala 15-dnevna glasbeno gledališka šola, katere se je udeležilo nad 50 otrok.
Za uresničitev te zamisli so povabili zborovodkinje in mlado režiserko Sanjo Vogrič ter v kratkem, a intenzivnem času postavili na oder spevoigro Radovana Gobca Kresniček. Z izrednimi finančnimi sredstvi, ki jih je namenila Dežela FJK, pa je Kulturni center Lojze Bratuž uresničil projekt Spomini 1918-2018 ob 100-letnici konca prve svetovne vojne. K sodelovanju so privabili kar 29 partnerjev iz cele dežele in skupno priredili 20 dogodkov na Goriškem, Tržaškem in Videmskem.
Sezona v slovenskem goriškem hramu se s poletjem ne bo še sklenila. Na programu so že ustaljena, uspešna in zelo dobro obiskana poletna Srečanja pod lipami v sodelovanju s Krožkom Anton Gregorčič. Predstavila jih je glavna pobudnica, kulturna delavka in časnikarka Erika Jazbar. Poletni program je zelo bogat, saj bodo srečanja letos do 13. avgusta, začela pa se bodo v petek, 28. junija, s proslavo dneva državnosti, ki je edina proslava pri nas ob tem dnevu. Tudi letos bodo na njej nastopili maturantje iz Argentine (RAST XLVIII), ki vsako leto obiščejo naše kraje in matično domovino. Po nastopu se bo večer, ki je v soorganizaciji s Svetovnim slovenskim kongresom in Knjižnico Dušana Černeta, nadaljeval s pogovorom s starim prijateljem Srečanj pod lipami, dr. Jožetom Možino. V četrtek, 4. julija, bo prišel v Gorico upokojeni ljubljanski nadškof in dr. filozofije Anton Stres, ki bo predstavil Leksikon filozofije, sad svojega večdesetletnega raziskovanja. V četrtek, 11. julija, bo gostja zgodovinarka Tamara Griesser Pečar, pisateljica nekaterih temeljnih del naše polpretekle zgodovine (kot npr. Razdvojeni narod), ki bo govorila o svojem strokovno znanstvenem delu. Ponovno bo v gosteh tudi dr. Jože Dežman (18. 7.), toda tokrat v vlogi predsednika vladne komisije RS za reševanje prikritih grobišč. Sledil bo večer o kulturni ustvarjalnosti včeraj in danes v vasi Dornberk (25. 7.); na njem bodo predstavili publikacijo Rajka Hareja Za zemljo in materin jezik. Nastopali bodo današnji ustvarjalci, ki oblikujejo kulturno dejavnost v vasi. V četrtek, 1. avgusta, bo govor o pomembni temi darovanja krvi; s tem marsikdo ni dovolj seznanjen. Na srečanju, v sodelovanju z društvoma krvodajalcev iz Doberdoba in Sovodenj ob Soči, bodo spregovorili Aldo Jarc, Štefan Tomsič in Nataša Fikfak. Državna funkcionarka Helena Jaklitsch je deset let preučevala italijanska taborišča, v katerih so bili slovenski begunci, in o tem tudi napisala prvo monografijo, ki jo bo predstavila na večeru 8. avgusta. Bogat poletni program pod lipami bo sklenilo predavanje Živeto slovenstvo (13. 8.), ko bodo v gosteh Marko, Bernarda in Andrej Fink. V ospredju tega večera bodo vrednote, na katerih temelji slovenska argentinska skupnost, in kako v tej družini žari navezanost na domovino.
Na koncu tiskovne konference je pozdravil tudi predsednik Krožka Anton Gregorčič Bernard Spazzapan, ki je poudaril, kako pomembni gostje in teme, ki so v Sloveniji zelo aktualne, pridejo s Srečanji pod lipami tudi do nas in tako lahko Slovenci v Italiji gojimo stike z našo domovino in širimo naš obmejni prostor, kajti na večerih je prisotna tudi čezmejna publika, s katero pridemo na koncu srečanja v stik.

KCLB / Poletna Srečanja pod lipami

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme