Tržaška

O onesnaževanju morja in segrevanju podnebja

O onesnaževanju morja in segrevanju podnebja

Piše Urška Petaros / TRŽAŠKI POMORSKI KLUB SIRENA: O temah zadnje Mladike

V prostorih Tržaškega pomorskega kluba Sirena je uredništvo revije Mladika 21. avgusta priredilo razgovor o vsebini rubrike Fokus, v kateri želi uredniški odbor v vsaki številki poglobiti določeno pomembno temo. V julijski številki so se v uredništvu odločili, da bodo v Fokusu spregovorili o onesnaževanju morja in globalnem segrevanju. Kot že večkrat prej so se tudi tokrat odločili, da Fokus predstavijo na družabnem srečanju, kjer so spregovorili glavni pisci omenjene rubrike v Mladiki.
Za srečanje so izbrali prostore TPK Sirena, ob morju, ker se je tudi tematika navezovala na morje. Na začetku je prisotne pozdravil predstavnik TPK Sirena, ki je povedal, da so zanje vse teme, ki so povezane z morjem, zanimive.
Na srečanju, ki ga je uvedel član uredniškega odbora Mladike Ivo Jevnikar, sta spregovorila okoljski znanstvenik Vinko Bandelj, ki je zaposlen pri Nacionalnem inštitutu za oceanografijo in eksperimentalno geofiziko v Trstu, ter Franci Malečkar, jamar in istrski naravovarstvenik.
Vinko Bandelj je najprej spregovoril o spremembah, ki se dogajajo v Jadranskem morju in Tržaškem zalivu, kjer v zadnjih letih opažajo porast meduz in tudi rebrač (te so podobne meduzam, vendar nimajo vžigalk), eno največjih zajedalskih vrst, ki povzroča težave ribičem in gojiteljem školjk, predvsem v Gradeški laguni. Izginjajo tudi morske trave, npr. pozejdonka. V Tržaškem zalivu pa imamo eno največjih populacij leščurjev (to so školjke podobne klapavicam). Na splošno je Bandelj trdil, da so spremembe v Tržaškem zalivu tako pozitivne kot negativne.
Franci Malečkar je povedal, da se v jamah vidijo luknje v kapnikih, kar pomeni, da je nekaj narobe s snovjo, ki odteka v jamo. Govoril je o majhnih stvareh, ki jih lahko naredi vsak posameznik za naš planet (na Madeiri npr. nihče ne kupi plastične vrečke v trgovini, ampak si vsi prinesejo vrečko od doma).
Pogovor je tekel tudi v smeri zagnanosti mladih glede okoljske problematike. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

02.09.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!