O odnosih z italijansko državo in deželno upravo

V sredo, 5. junija 2019, je bilo na sedežu KD Ivan Trinko v Čedadu srečanje z generalnim konzulom Republike Slovenije v Trstu Vojkom Volkom, in sicer o temi Slovenci v prostoru Alpe-Jadran med preteklostjo in sedanjostjo. Prireditelja sta bila SKGZ za Videmsko pokrajino in tednik Novi Matajur.
Primorskega diplomata je intervjuval novinar Rudi Pavšič, občinstvo pa je lahko v živahnih posegih spoznalo veleposlanika, ki je služboval na Balkanu, v Rimu in Zagrebu ter je zato odličen poznavalec naše dežele in našega političnega dogajanja.
Volk je spregovoril o Sloveniji in Evropi po nedavnih volitvah in pred njimi; poudaril je, da do Evrope nikakor ne smemo biti negativni, saj obstajajo države, ki so, v nasprotju z Italijo, našle tu priložnost za rast in razvoj. Med temi je nedvomno Slovenija, ki se lahko postavlja z nizko nezaposlenostjo, zavidljivo gospodarsko rastjo, ki je med najboljšimi v Evropi, ter odličnimi inovativnimi projekti, ki jih uresničuje ravno zaradi evropskih prispevkov.
Volk je spregovoril tudi o italijanski politiki, predvsem na deželni ravni, ter o odnosih med Slovenijo in Italijo ter med Slovenijo in Furlanijo Julijsko krajino. Spoznali smo ga v luči odprtega in živahnega diplomata, ki zna sodelovati brez predsodkov in političnih zadržkov. V sogovorniku zna najti predvsem sočloveka. Čeprav sam priznava, da sicer dobri odnosi med sosednjima državama niso dosegli nivoja, ki bi ga lahko označili za model evropske integracije, gleda zelo pozitivno na odnose ob meji ter na možnosti za uresničevanje skupnih investicij v korist ljudem na tej in oni strani nekdanje črte. Vojko Volk je glede provokacij posameznikov, ki na žalost občasno še kalijo medsebojno sožitje, zelo strpen in racionalen. Pravi, da jih je treba enostavno prezreti in preprečiti sovraštvu, da bi prevladalo nad razumom in spravo.
Veleposlanik je spregovoril o slabih trenutnih možnostih vstopa Srbije in ostalih držav nekdanje Jugoslavije v Evropo, tudi glede na negativno izkušnjo s sosednjo Hrvaško. Odnose med Italijo in Slovenijo je ocenil za dobre, kljub pojavljanju občasnega nezaupanja in vračanja v preteklost. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Suzi Pertot / Generalni konzul RS gost v Benečiji

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme