Slovenija

O mandatarju nove vlade, dogovarjanje tudi s stranko Levica!

O mandatarju nove vlade, dogovarjanje tudi s stranko Levica!

Piše Marijan Drobež / V Sloveniji premalo novih rojstev

V Sloveniji utripa življenje kot navadno v začetku avgusta. To je predvsem čas oddiha, počitnic in razvedrila. Videti in občutiti je, da se večina ljudi v svojih razmišljanjih in ravnanjih odvrača od političnih tem, čeprav v slovenski državi traja dogajanje izjemnega pomena. Marjan Šarec, predsednik stranke Lista Marjana Šarca, se skupaj s predstavniki drugih petih strank pogaja s skrajno levo stranko slovenske politike, Levica, o njeni pomoči oziroma prispevku pri izvolitvi mandatarja za sestavo nove slovenske vlade. Marjan Šarec je zahteven, odločen in nestrpen, saj si prizadeva doseči sporazum že v tem, drugem pogajalskem krogu. Ta poteka v tem tednu. Levica pa za svojo udeležbo v vladi postavlja pogoje in zahteve, ki vznemirjajo velik del politike in zainteresirane javnosti.
Pogovori o morebitni levosredinski vladi so seveda legalni in legitimni, torej skladni s parlamentarno demokracijo, vendar jih zaradi udeležbe političnih skrajnežev v stranki Levica mnogi ocenjujejo za razvojno in varnostno tveganje. Levica se predstavlja za stranko demokratičnega socializma, v svoji programski usmeritvi pa ponuja vzore v skrajno obubožani Venezueli, v Sloveniji pa nasprotuje slovenskemu članstvu v EU in zvezi Nato, pa tudi naložbam v slovensko vojsko. Omenjali so tudi, da bi vlada, pogojevana s stranko Levica, dovolila, da Slovenija lahko sprejme do 200 tisoč beguncev oziroma nezakonitih migrantov. Program Levice je vsekakor bistveno drugačen, kot pa so politične opredelitve drugih levosredinskih strank, sodelujočih v pogajanjih za oblikovanje nove vladne in parlamentarne koalicije. Kljub temu pa Marjan Šarec izjavlja, da so pogajanja s stranko Levica koristna, da potekajo uspešno in da bodo privedla do koalicije oziroma vladavine šestih političnih strank.
V javnih občilih veliko in stalno poročajo o snovanju koalicije pod vodstvom Marjana Šarca, vendar se hkrati nadaljuje politična kampanja zoper SDS in Janeza Janšo. Mediji so opustili tudi citiranje mnenja predsednika Slovenije Boruta Pahorja, “da izkušnje kažejo, da ima več možnosti za uspešno delovanje vlada, ki jo oblikuje relativni zmagovalec volitev”. Zmagovalec nedavnih državnozborskih volitev na Slovenskem, spominjam, pa sta bila SDS in njen predsednik Janez Janša. V zamišljeni koaliciji pod vodstvom Marjana Šarca bi sodelovali skoraj vsi ministri prejšnje Cerarjeve vlade, ki je bila na volitvah poražena, zdaj pa bi se vrnili na oblast in še naprej vodili in upravljali Slovenijo. Kaže tudi, da nikogar od snovalcev nove koalicije ne vznemirja to, da Alenki Bratušek in Karlu Erjavcu ni uspelo s kandidaturo za poslanko oziroma poslanca v novi sestavi državnega zbora.
O pravem značaju in usmeritvi stranke Levica priča tudi incident, ki se je zgodil na zasedanju državnega zbora. Na njem je novoizvoljeni predsednik parlamenta Matej Tonin končal svoj poseg z besedami: “Bog živi Slovenijo”! Poslanec Levice Franc Trček se je na to željo histerično odzval in Tonina obtožil, da krši ustavo, in naj se mu zaradi omenjenih besed opraviči. Bralec slovenskega katoliškega tednika Družina, Avgust Mencinger iz Radovljice, je v omenjenem časniku zapisal, “da težko razume, da v slovenskem parlamentu sedijo tako nestrpni poslanci, do nas slovenskih kristjanov tako sovražni, da jih že beseda Bog spravi iz ravnotežja. Verjetno se v nobenem od demokratičnih parlamentov, pa v njih sedijo tudi levo usmerjeni poslanci, kaj takega še ni zgodilo. Tudi v parlamentu od levice opevane Venezuele, ne”. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

05.08.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!