O kvalitetnih mokah in dobrem kruhu

Piše: Kat

Vrh sv. MihaelaVečer z Janino Cotič

“Domači večer” je bil naslov dogodka, ki je potekal v ponedeljek, 27. junija, na Vrhu sv. Mihaela. Kljub sopari je bilo na Largi res lepo, domače, dišalo je po senu, ognju in kruhu, s svetoivanskim kresom smo se veselili začetka poletja.

Na zelo dobro obiskanem večeru, ki ga je Prosvetno društvo Vrh sv. Mihaela tudi letos priredilo ob zaključku pevske sezone, je pozdravila predsednica društva Karen Ulian, ki je uvedla petje otrok. Pod vodstvom Rade Vižintin je nastopil OPZ Etko Mužetko. Otroci so uglašeno zapeli Marsovsko Mire Voglar, ljudsko Šumijo gozdovi domači in Danes si želimo dober dan Jane Drassich, člani MlPS Vihar pa so pod taktirko Mateje Černic popestrili večer s pesmima Polka je ukazana in Terezinka. Dogodek je bil vključen v program Junijskih večerov občine Sovodnje ob Soči, navzoči pa so prisluhnili zanimivim zgodbam in nasvetom Janine Cotič, izvirne umetnice, ki se v Sovodnjah ukvarja s peko v svoji pekarni in slaščičarni. Z gostjo se je pogovarjala Giulia Černic.

Janina Cotič je po izobrazbi psihologinja, na akademiji v Benetkah je poglobila svojo ljubezen do slikarstva, rada igra violino, odločila pa se je, da bo prevzela očetovo pekarno in nadaljevala družinsko tradicijo. Za delo v pekarni se je odločila iz osebnih in praktičnih razlogov. V pekarni je pomagala od nekdaj, s slaščičarstvom pa se je začela ukvarjati kasneje. Navzočim je razložila, da je njen tata pred leti zbolel, bilo je meseca novembra, zelo ga je skrbelo, kaj bo z matičnim kvasnim nastavkom oz. naravnim kvasom, in nihče ni začel pripravljati panettonov, zato se je sama lotila peke. Nasvete ji je oče najprej dajal po telefonu, iz bolnišnice, nato pa ji je stal ob strani v pekarni. Tako je resno začela. “Bilo je delo z zaprtimi očmi, saj sem morala najprej izuriti vonj in okus, da sem razumela, kaj delam.” Po diplomi je Janina sledila tečaju karizmatičnega maestra Morandina in se povsem navdušila nad naravnim kvasom in različnimi vrstami moke.

“Med pogovorom z Janino sem odkrila nov svet, ki ga prej nisem poznala. Kruh sem dojemala kot nekaj vsakdanjega, sogovornica pa mi je povedala, da ni bilo vedno tako, kruh ni bil vsak dan na mizi,” je priznala Giulia Černic, ki je navzočim spregovorila o posebnem, dragocenem Janininem sobotnem kruhu. Janino je že od vsega začetka zanimal tudi kruh z drožmi, naredila je več poskusov in imela več vrst kvasa, tako sedaj pripravlja do sedem vrst kruha z drožmi. “Vonj in okus sta popolnoma drugačna. Ta kruh spominja na stare čase.” Janini je ta kruh zelo všeč, rada se “igra” z različnimi vrstami temne, polnozrnate, posebne moke, priznala pa je, da imajo starejši ljudje raje bel, mehek, obeljen kruh, saj jih črn kruh spominja na težke čase. Prepričana je, da je kruh vreden spoštovanja, da si zasluži, da ga ona lepo okrasi z različnimi motivi. Dobro ve, da nekoč kruha ni bilo, da ga marsikateri otrok sploh ni poznal. Prebrala nam je zgodbo z naslovom Kruh, ki ga ni bilo, ki pripoveduje o trpljenju, vojni, lačnih vojakih, o partizanih, ki so po vaseh iskali hrano za preživetje, o otrocih, ki niso vedeli, kaj je kruh. “Moj nono je pekel kruh, a ga ni jedel,” je dejala.

Janininega prazničnega sobotnega kruha si ne privoščijo le domačini, stranke prihajajo tudi iz bližnjih krajev, saj “z dobrim kruhom je takoj praznik”. Priprava dobrega kruha temelji na izbranih, kvalitetnih vrstah moke, zato je Janina predstavila tiste, ki jih uporablja v pekarni. Gre za biološke vrste moke, mlete na kamnu, za vsak proizvod pa moramo izbrati primerno moko. Janina za svoj kruh in piškote uporablja tudi kaljeno, ajdovo, pirino, rženo moko, polnozrnate vrste in moko iz različnih starih sort žita. “Vsaka moka ima poseben vojn, to občutimo, medtem ko mesimo, in seveda v kruhu. Povsem magično je!” Pri svojem delu Janina raziskuje, opravlja različne poskuse glede na trenutni navdih in na osnovi svojega znanja. Vsako soboto skuša zadovoljiti zahteve strank, jih presenetiti in z veseljem posluša tudi konstruktivne kritike.

Pogovoru z Janino Cotič sta sledili druženje in svetoivansko kresovanje. Ob bogati zakuski, narezku trgovine Povšič in kozarčku vina Kleti Grad Rubije ter iz kleti Lokande Devetak smo lahko okusili tudi različne vrste Janininega kruha in piškotov – kruh iz kaljene moke, iz mešane moke z medom, lešniki in zelišči, rženi kruh, krompirjev kruh, mlečni kruh, piškote iz koruzne moke, iz ajdove moke, iz starih sort mok in slane piškote z zelišči. Lepo, prisrčno in okusno je bilo!

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme