O izvolitvi Boruta Pahorja za predsednika Slovenije

O zadnjih novostih, do katerih je prišlo na slovenski politični sceni prejšnji teden, so se v Peterlinovi dvorani razgovorili trije gostje, in sicer perspektiven goriški novinar Reporterja Andrej Černic, novinar in nekdanji poslanec slovenskega državnega zbora Miro Petek in tajnik Slovenske skupnosti Peter Močnik.
Vsi so izhajali iz enake izhodiščne točke: iz drugega kroga predsedniških volitev v Sloveniji, ki so ga spremljali številni poulični protesti z nemiri. Glede na to, da je politična situacija tako v Sloveniji kot v Italiji zelo zapletena, so ju primerjali kot članici Evropske unije s podobnimi težavami, ki se še stopnjujejo zaradi gospodarske krize.
Prvi je spregovoril Andrej Černic, in sicer si je zastavil prvo izhodišče, kako naj jemljemo zmago Boruta Pahorja kot predsednika države. Najprej je treba njegovo zmago postaviti v kontekst demonstracij proti politiki, saj je ta dobila negativno konotacijo. Dejstvo je, da so zabeležili zelo nizko, le 40-odstotno volilno udeležbo, kar je za volitve, ki so glede na pomembnost takoj za parlamentarnimi, negativni rekord. Presenetljivo je, da Türku ni uspelo priklicati več volivcev, da bi ublažil poraz. Drugo Černičevo izhodišče je zadevalo “novo” in “staro” levico. Spregovoril je o Jankoviću, ki je Türka stalno podpiral, pa o predsedniku Socialnih demokratov Igorju Lukšiču in o dejanskem političnem stanju v Sloveniji, ki je po njegovem mnenju rezultat dogodkov zadnjih mesecev.
Miro Petek je dejal, da je sam glasoval za Boruta Pahorja, in poudaril, da je s tem “sam izbral manjše in lepše zlo”. Kar se protestov tiče, pa je sam mnenja, da jih podpihujejo mediji, saj je dovolj, da ti objavijo napise na transparentih in takoj potegnejo množico za sabo. Miro Petek je četrt stoletja delal v medijih in je prav zato hudomušno pripomnil, da zaradi starih ideologij večkrat sam ne veš, ali si bil na istem dogodku kot novinar, ki je napisal članek. O Pahorju pa je izjavil, da je bil najslabši predsednik vlade doslej, a bo dober predsednik države, ker je dober retorik in bo v slovenskem prostoru deloval povezovalno. Nasprotno z njim je Türk v svojem mandatu zastopal le del slovenske populacije. Petek je o nekdanjem predsedniku države še dejal, da ne verjame, da bo sestopil iz politike, ker je političen parket zelo dobro zloščen in predstavlja veliko blišča.
Nazadnje je svoje mnenje povedal še Peter Močnik, in sicer o več zadevah. Govoril je o Türkovih napakah, zrežiranih protestih, o slovenskem neučinkovitem sodstvu in praznih državnih blagajnah ter o tem, kako mladi čutijo danes Slovenijo zelo oddaljeno. Dejal je, da je povsem logično, da ljudje gredo na ulico, če jim odvzameš socialno varstvo. Sam je mnenja, da bi bilo treba najprej rešiti materialne težave in pustiti strankarske zdrahe v ozadju. Svoj poseg je končal z željo, da bi v prihodnje Pahor, če je bil kot predsednik vlade zelo zaposlen in ni imel posluha za manjšinsko problematiko, vsaj sedaj sprejel manjšinsko predstavništvo, prisluhnil težavam in poiskal rešitve skupaj z italijansko vlado.
Šin

V Društvu slovenskih izobražencev

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme