O etiki in dolžnosti časnikarjev pa še o preverjanju resnice

Od 14. do 16. februarja je v Assisiju potekala “Šola Assisi”, posebna pobuda katoliškega združenja UCSI (Unione cattolica stampa Italiana), ki privablja lepo število mladih časnikarjev, publicistov in medijskih operaterjev v mesto s posebnim duhovnim žarom, saj je to kraj, v katerem je deloval sv. Frančišek.
Ob prihodu v mesto smo se najprej namestili v sobe prenočišča Cittadella in se nato napotili v središče Assisija, in sicer v občinsko palačo, kjer se je s pozdravi županje Stefanie Proietti, škofa msgr. Domenica Sorrentina in predsednice UCSI Vanie De Luca tudi uradno začela letošnja šola. Na prvem triurnem predavanju sta bila gosta časnikarja dnevnika Avvenire in televizije Rai News 24, Nello Scavo in Roberto Vicaretti.
Veliko govora je bilo o etiki in dolžnosti časnikarja, kar se v Italiji zdaj premalo upošteva. Lep del časnikarjev ne preverja novic, o katerih pišejo, oz. resnice in virov. V politiki poročajo to, kar si želijo izvoljeni, brez vprašanj in poglobitev. Velika težava so tudi naslovi, večkrat so napadalni in izkrivljajo resnico. Težava je tudi v tem, da časnikarska zbornica že dolgo let ne ukrepa, kot bi bilo treba, ko se njeni člani ne obnašajo, kot bi morali. Problem medijev je že dosegel tako kritično stanje, da bo iz njega zelo težko dobiti izhod.
Roberto Vicaretti se je v svojem posegu osredotočil na dva pomembna pojma, na resnico in odgovornost. Resnica je tesno povezana z dvomom, ki nam dopušča, da lahko razpravljamo o tisti resnici, ki je vnaprej prilagodljiva in za nas ugodna. S pomočjo dvoma časnikar lahko ustvari zgodbo, ki je osebna in ne opušča resnice. Tako pridemo do pojma odgovornosti, ki je povezan s svobodo, ki nam jo daje ustava, s poštenostjo, pravičnostjo in spoštovanjem do odnosov z bližnjim. Brez tega časnikar ne dela odgovorno svojega poklica in lahko vpliva negativno na življenje bralcev.
V drugem delu je prisotne nagovoril Nello Scavo, časnikar dnevnika Avvenire, ki že leta preiskuje libijsko stvarnost, bolj podrobno migrante, trgovanje z ljudmi, mučenja itd. Med preiskovanji je naletel tudi na dokaze, da se je libijski kriminalec Abd al-Rahman al-Milad leta 2017 srečal z italijanskimi oblastmi.(…)
Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Matevž Čotar / Assisi - Posebna ponudba katoliškega časnikarskega združenja UCSI

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme