O društvu Pravnik in izjemno pomembni vlogi odvetnikov

Piše: APE

DSI o novi knjigi Draga Štoke

V ponedeljek, 8. maja 2023, je v Peterlinovi dvorani v Trstu potekala predstavitev knjige Za pravico in skupnost, Poslanstvo društva Pravnik v Trstu dolgoletnega tržaškega odvetnika Draga Štoke. Na večeru, ki sta ga priredila Društvo slovenskih izobražencev in založba Mladika, sta se z avtorjem pogovarjala urednik knjige Ivo Jevnikar ter odvetnika Martina Valentinčič in Andrej Berdon.

Drago Štoka je dolgoletni tržaški odvetnik, deželni svetovalec, tajnik Slovenske skupnosti in predsednik Sveta slovenskih organizacij. Njegova knjiga je posvečena družbeni vlogi primorskih odvetnikov v zadnjem stoletju, je pojasnil urednik Ivo Jevnikar. S svojimi besedami avtor na poljuden, a vendar natančen način predstavlja v knjigi štiri glavne teme. Prvič predstavlja vlogo in delo društva Pravnik, ki je nastalo kot tržaška podružnica vseslovenskega društva Pravnik leta 1914. Društvo je med drugim v letih od 1921 do 1928 izdajalo znameniti Pravni vestnik, v katerem so pisali znani pravniki. Drugo rdečo nit knjige sestavljajo življenjepisi primorskih odvetnikov, ki so se ob poklicnem delu posvečali tudi politiki, gospodarstvu, znanosti in kulturi ter prispevali k življenjskemu utripu slovenske narodne skupnosti v Italiji. Prisotni so sicer samo moški, ker do zadnjih let ni bilo nobene slovenske odvetnice tako na Tržaškem kot na Goriškem. Avtor obravnava samo že pokojne odvetnike, ki so razvrščeni po letnici rojstva s slovenskimi oblikami priimkov. Poleg tega vpleta v knjigo tudi osebne spomine, razmišljanja in anekdote. “Pri življenjepisih opazimo ogromno nepopravljivo škodo, ki jo je naša skupnost doživela zaradi fašizma.” Opazimo pa tudi študijsko pot številnih odvetnikov na raznih univerzah na Dunaju, v Gradcu, Pragi itd. Tretji del knjige je sestavljen iz posebnih razdelkov, v katerih najdemo dobesedne pripise k dokumentom, tudi še nikoli objavljenim, in lahko opazimo, kako se je jezik v letih spremenil. Avtor je v knjigo vključil tudi posebno poglavje o izrinjenju sodišč, fašističnem preganjanju jezika in seveda ljudi. Knjiga je posvečena odvetniku Franetu Tončiču, ki je bil pravni in politični učitelj samega avtorja. Krajše poglavje nas spominja, kako so slovenski odvetniki sodelovali pri procesu v Rižarni leta 1976 kot zagovorniki prizadetih strank, sorodnikov in žrtev Rižarne. Nenazadnje avtor vpleta tudi svoje spomine in svoja razmišljanja, kar je poseben doprinos knjige.

Drago Štoka je na večeru opozoril prav na težko delo v zvezi z Rižarno, ki so ga nekateri odvetniki, med katerimi je bil tudi on, prostovoljno opravljali kar eno leto in pol. Iskali so vse možne dokaze in informacije, da bi branili žrtve in dokazali, da je bila večina teh Slovencev. Avtor je priznal, da je o taki knjigi premišljeval kar dolgih 30 let. Premišljeval je o odvetnikih, predvsem o odvetniku Franetu Tončiču. Odvetnik Tončič mu je sicer ob smrti zapustil svoj arhiv, saj sta bila vedno v dobrih osebnih stikih. V knjigi se avtor spominja tudi odvetnika Josipa Ferfolje, o katerem je na večeru povedal nekaj zanimivih anekdot. Spregovoril je tudi o društvu Pravnik, številnih predsednikih in delu. “V tistih časih je bilo zelo težko postati odvetnik predvsem za človeka, ki je bil revnejšega stanu,” je pojasnil. Med fašizmom so oblasti ravnale izjemno grdo z odvetniki ter večkrat vdrle v pisarne in jih uničevale. “Naši slovenski odvetniki so ogromno potrpeli tudi v času po vojni. Prav tako pa so tudi veliko dobrega storili za naše ljudi. Moja knjiga je majhna hvaležnost do njih, do odvetniškega stana, ki mora danes dobiti neko vlogo oz. spoštovanje, ki ga še nima,” je sklenil Drago Štoka.

Odvetnica Martina Valentinčič je na večeru poudarila pomen in dragocenost knjige, saj je dobro, da se ovrednoti delo odvetnikov med fašizmom in tudi po vojni. Andrej Berdon je spregovoril o društvu Pravnik ter položaju manjšine takrat in sedaj. Opozoril je tudi, da so bili odvetniki nekoč tudi notarji. Oba odvetnika sta spregovorila o razlikah odvetniškega posla v preteklih letih in o današnjem stanju.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme