O antisemitizmu in fašizmu v Andrićevih delih

V Trstu so ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve fašističnega in nacističnega holokavsta priredili srečanje, ki je potrdilo vpetost pristaniškega mesta v srednje in vzhodnoevropsko zgodovinsko ter kulturno dogajanje. V kavarni San Marco je pred kratkim tekla beseda o antisemitizmu in fašizmu “prek realističnega pogleda” Iva Andrića. Na večeru, ki ga je organiziral tržaški območni svet članov Coop Alleanza 3.0, sta spregovorila v Italiji živeči bosanski avtor Božidar Stanišić in zgodovinar Tristano Matta.
Poudarila sta, da se v sodobni družbi nevarno širi antisemitizem.
Andrić je prišel zgodaj v neposreden stik s porajajočim se fašizmom. Iz Vatikana, kjer je bil v letih 1920-1921 diplomat na veloposlaništvu Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev, je spremljal krizo in zaton liberalne države ter vzpon fašističnega gibanja. Po nekajmesečnem delu na konzulatu v Trstu (kjer se je pritoževal nad podnebjem) je svoje kritične poglede na italijanski družbenopolitični pojav v letih 1923-1926 objavil pod psevdonimom v hrvaških in srbskih književnih revijah.
Na srečanju so o povojnem Nobelovem nagrajencu za literaturo spregovorili na osnovi njegovih del (Rojstvo fašizma in Bufet Titanik), v katerih so zbrani ti eseji. Andrić v njih na izviren in kritičen način analizira fašizem, ki ga primerja s človeško kugo. V Mussolinijevi ideologiji je prepoznal njen provincialni in protiintelektualistični značaj, odsotnost jasno določene ideologije (soprisotnost revolucionarnih in reakcionarnih značilnosti) in militarizem (obnova nekdanjega rimskega cesarstva). Andrić je v svojih spisih preroški, saj je bil eden redkih avtorjev, ki je že sredi 20. let preteklega stoletja napovedal, da bo imel razvoj fašizma pogubne posledice za italijansko družbo. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Mch

Ob dnevu spomina na holokavst

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme