Nujni so odnosi z matico

Fotografije: Matija Sušnik

Seja komisije DZ s predstavniki manjšin

Komisija Državnega zbora za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu se je 17. januarja sestala na temo položaja Slovencev v sosednjih državah in v svetu.

Kot so pojasnili v poslanski skupini Liste Marjana Šarca (LMŠ), ki je sejo sklicala, je bil namen seje ob vladnih predstavnikih dati besedo tudi rojakom, ki živijo izven meja Slovenije. Pri tem so še posebej izpostavili pomembno vlogo mladih, ki predstavljajo temelj ohranjanja in razvoja slovenske kulture in identitete v tujini. Predlagali so sprejetje sklepov, v katerih so med drugim slovensko vlado pozvali, naj pripravi novo strategijo odnosov s Slovenci zunaj njenih meja s poudarkom na izboljšanju položaja mladih in njihovega povezovanja z matično domovino.

Spregovorila je ministrica Helena Jaklitsch, nato pa tudi predstavniki političnih, kulturnih in športnih organizacij Slovencev v Avstriji (predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk na avstrijskem Koroškem Bernard Sadovnik, Rudi Vouk iz pobude Slovenski konsenz za ustavne pravice – Skup), v Hrvaški (Barbara Antolić Vupora, prva pripadnica avtohtone slovenske narodne skupnosti na Hrvaškem v hrvaškem saboru), na Madžarskem (predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem Andrea Kovač) in v Italiji. Slednji so opozorili zlasti na problem avtonomije slovenskega šolstva, ki je zapisana v zaščitnem zakonu za slovensko narodno skupnost v Italiji, a je odgovorni v državi ne zagotavljajo. Predsednica SKGZ Ksenija Dobrila je izpostavila pomen stikov z matično domovino. “Intenzivnost odnosov z matico je za nas ključnega, eksistencialnega pomena,” je opozorila. Julijan Čavdek iz SSO je še posebej pohvalil delo ministrice Jaklitscheve in njeno “stalno prisotnost” na terenu. “To daje občutek, da Slovenija stoji za slovensko manjšino,” je dejal.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme