Nujna odločitev, ki razburja in razdvaja

Piše: Katja Ferletič

Italijanska vlada je prejšnji teden soglasno sprejela uredbo o razširitvi covidnega potrdila za vse uslužbence javnega in zasebnega sektorja. Premier Draghi je pokazal svojo moč, italijanska desnica s Salvinijem na čelu pa je tudi tokrat doživela razočaranje, saj se je vedno odločno postavljala proti uvajanju zelenega covidnega potrdila.

Nova uredba je po mnenju ministra za delo Andree Orlanda “najučinkovitejše orodje, ki vendar dopušča prostor za izbiro: želimo, da se ljudje cepijo, vendar se ustavimo pred obveznostjo, ki bi vodila v še večjo razdvojenost na družbeni in politični sceni.” Draghi je prejel prelomno odločitev, ki sicer ne uvaja obveznosti cepljenja, se pa le-tej zelo približuje in jasno odraža njegovo odločnost v boju proti pandemiji. Končno odgovornost za cepljenje načrtno prepušča posamezniku, odgovornost za kontrolo pa delodajalcem.

Italija je z novo uredbo uvedla enega najstrožjih in najobsežnejših sistemov kontrole o opravljenem cepljenju v Evropi in, na splošno, v svetu. S tem spodbuja k cepljenju vse tiste, ki tega še niso storili, in vendar hodijo v šolo, v službo, v javne in zasebne prostore, skratka vse, ki ne živijo zaprti na svojih domovih. Gre za odločitev, ki kljub prizadevanjem ministra Orlanda prav gotovo močno vpliva na družbeno občutljivost, za ukrep, ki razdvaja in razburja, je pa nujen v izrednem, pandemičnem stanju. Čeprav si vlada ne prevzema bremena vseh odgovornosti, je njen glavni cilj povišanje precepljenosti prebivalstva. Uredba omejuje določene svoboščine posameznika, a vendar v imenu večje svobode celotne družbe – njen cilj je, da postane cepivo za vse nas vstopnica za normalno življenje, v katerem bomo prej ali slej lahko govorili tudi o novi družbeni povezanosti.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme