Slovenija

NSi – krščanski demokrati z novim vodstvom na volitve

NSi – krščanski demokrati z novim vodstvom na volitve

Piše Marijan Drobež / Ustavno sodišče odločilo,da so zakoni o referendumu neustavni!

Včasih se tudi v politiki zgodijo novosti, ki so nepričakovane, vendar pa lahko vplivajo ali morda celo povzročijo spremembe v družbi in državi. To se je v Sloveniji, sicer v manjšem obsegu, potrdilo v prejšnjih dneh. Najprej je politiko in zainteresirani del t. i. navadne javnosti presenetila odločitev ustavnega sodišča, da sta Zakon o referendumu in ljudski iniciativi in del zakona o volilni in referendumski kampanji neustavna, torej v nasprotju z najvišjim pravnim aktom države. Sledila sta odstop Ljudmile Novak, predsednice stranke Nova Slovenija – krščanski demokrati, in zamenjava večine njenega vodstva. Nadaljujejo se tudi pogovori, s polemikami, o nameri vlade, da prizna državo Palestino. Stranka modernega centra, največja v vladni koaliciji, pripravlja zakon o zaščiti kulturnih pravic pripadnikov narodov nekdanje Jugoslavije, živečih v Sloveniji. Z omenjenimi in tudi drugimi dogodki, kot sta val stavk javnega oziroma državnega sektorja in poglabljanje napetosti med Slovenijo in Hrvaško zaradi arbitražne razsodbe o meji med državama, je v Sloveniji nastalo napeto ozračje, katerega del sta tudi razočaranje in zgražanje večine javnosti zaradi sedanjih stisk in slabih razmer v državi.
Zgodilo pa se je, ali pa se dogaja, naslednje. Do bližnjih parlamentarnih volitev skoraj zagotovo ne bo sprejet noben reformni zakon s katerega koli področja, ker za to zmanjkuje časa in ni politične volje. Sicer pa bo državni poglavar Borut Pahor domnevno v mesecu marcu razpustil Državni zbor sedanjega mandata in določil nadaljnje postopke v proceduri za volitve. Popolna negotovost, tudi med pravnimi izvedenci, je nastala ob dilemi, ali neustavnost referendumske zakonodaje pomeni, da so neustavni tudi vsi drugi referendumi z izrazi ljudske volje, ki so bili izvedeni v celotnem obdobju slovenske države. Po nekaterih tolmačenjih bi neustavni lahko postali tudi plebiscit o ustanovitvi samostojne in neodvisne države Slovenije ter referenduma o članstvu Slovenije v EU in zvezi Nato. Novi vršilec dolžnosti predsednika stranke Nova Slovenija – krščanski demokrati je postal mlad in ambiciozen poslanec Matej Tonin. Z zamenjavo Ljudmile Novak in večine njenih sodelavcev v vodstvu stranke naj bi bila ta uspešna tudi na volitvah. Matej Tonin zatrjuje, da bo prejela vsaj 10 odstotkov glasov volivcev. Odmeva tudi njegova napoved, da bo stranka v prihodnje sodelovala z vsemi strankami, če se bodo o tem dogovorili. To pomeni tudi možnost sodelovanja s stranko SDS in njenim predsednikom, Janezom Janšo. Navajam, da je nekdanja predsednica stranke Ljudmila Novak ostro nasprotovala sodelovanju in dogovarjanju s SDS, dokler jo bo vodil Janez Janša. Zdaj je ta voditelj dela politične desnice pozdravil kadrovske spremembe v Novi Sloveniji – krščanski demokrati in se zavzel za novo zbližanje in sodelovanje obeh desno usmerjenih strank. Ljudmila Novak ostaja poslanka in bo tudi kandidirala za nov mandat, novo vodstvo stranke pa je pozvala, “naj ne pozabi, da je Nova Slovenija edina katoliška stranka v Sloveniji”.
Predvsem volilnim namenom je očitno namenjen poseben zakon za zaščito kulturnih pravic pripadnikov narodov nekdanje Jugoslavije. Pripravlja ga Stranka modernega centra, največja stranka vladne koalicije, največja tvorca pa sta Violeta Tomić, poslanka Levice, in poslanec vladne Stranke modernega centra, Dragan Matić. Zakon naj bi bil namenjen okoli 240- tisočim pripadnikom jugoslovanskih manjšin, kolikor naj bi jih živelo v Sloveniji. Le-ti so Albanci, Bošnjaki, Črnogorci, Hrvati, Makedonci in Srbi. Za zagotavljanje in zaščito njihovih pravic naj bi ustanovili poseben Urad za narodne skupnosti pripadnikov nekdanje Jugoslavije, ki bi deloval v okviru ministrstva za kulturo. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

11.02.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!