Novoletno voščilo starejšim

Slovenska Vincencijeva konferenca v Trstu je pomembno društvo, ki se že od leta 1946 (uradno je bila ustanovljena leta 1947) posveča verskim vprašanjem, poglabljanju verskega življenja in seveda dobrodelnim pobudam in delom krščanske ljubezni. Delovanje Vincencijeve konference je tiho in skromno, vendar neverjetno dragoceno. Društvo izkazuje v prvi vrsti pozornost do starejših in bolnih, ki čutijo potrebo po človeškem stiku, ljubeznivih besedah, družbi in potrpežljivem poslušanju. To dela društvo skozi celo leto, s pobudami, prirejanjem raznih dogodkov in molitvijo. Tako je bilo tudi v božičnem času in ob novem letu. V torek, 14. januarja, so v tržaškem zavodu za socialno pomoč ITIS, s katerim društvo že dolgo let plodno sodeluje, za goste zavoda priredili koncert DVS Primorsko. Pod vodstvom energične dirigentke Aleksandre Pertot, ki je vsako skladbo podrobno obrazložila, so pevke zapele slovenske, italijanske, a tudi nemške in angleške božične klasične pesmi. Na prijetnem večeru so sodelovali tudi zadovoljni in nasmejani poslušalci, ki so večkrat zapeli, če so skladbo poznali.
Prav tako je bilo tudi v petek, 17. januarja, na Padričah v domu Ieralla, kjer je Vincencijeva konferenca organizirala nastop Otroške pevske skupine od Sv. Ivana, ki jo vodi s. Karmen.
Na prijetno organiziranih koncertih je v imenu Vincencijeve konference pozdravila neutrudljiva predsednica Ivica Švab, ki je poudarila, kako želijo s koncerti voščiti čim bolj srečno in mirno novo leto.
POGOVOR / Ivica Švab
Pri Vincencijevi konferenci že dolgo let prirejate koncerte za starejše…
Tako je. Že preden sem postala predsednica, so bili koncerti za naše ljudi že dobro utečeni. Najprej smo jih prirejali pri šolskih sestrah in v domu Ieralla, nato še v zavodu ITIS. V ITIS prihajamo zaradi slovenskih gostov, na katere smo posebno pozorni predvsem zaradi jezika, ker tukaj nimajo priložnosti govoriti in biti v stiku s slovenščino. Razumeli smo, da je ta zavod kraj, kjer lahko dosežemo velik krog naših ljudi. Začeli smo najprej s koncerti in slovenskimi mašami ob praznikih, zdaj pa so maše po zaslugi g. Klemena Zalarja enkrat na mesec. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Dva lepa koncerta Vincencijeve konference na Tržaškem

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme