Novodobne zasvojenosti – čar in pasti novih tehnologij

Psihoterapevt Miha Kramli, strokovnjak za odvisnosti, v Društvu Finžgarjev dom

Društvo Finžgarjev dom bo ta teden organiziralo 4. letošnje predavanje iz niza o vzgoji, psihologiji, odnosih v družbi in družini. Tudi tokrat so poskrbeli za kakovostnega predavatelja, psihoterapevta Miha Kramlija, vodjo centra za zdravljenje nekemičnih odvisnosti v Novi Gorici, ki je kljub veliki zasedenosti sprejel povabilo organizatorjev.

Kramlija so v Društvo Finžgarjev dom povabili že pred 12 leti, ko so prvič organizirali splet tovrstnih predavanj. Od takrat pa je bil predavatelj še nekajkrat njihov gost. Tematika, o kateri predava, je izredno aktualna in na žalost vedno bolj pereča. Odlika predavatelja je tudi ta, da zna strokovne vsebine (ki so poslušalce že ob prvem predavanju šokirale) podajati jasno in brez ovinkarjenja. Lahko tudi rečemo, da se tematika odvisnosti posredno ali neposredno dotika vsakega izmed nas in da seže v vse generacije, začenši z dojenčki. V konzumizem usmerjena družba namreč danes ponuja otrokom igračke, ki bodo s svojimi kričečimi barvnimi in zvočnimi elektronskimi dražljaji nad zibko postopno ustvarile v otroku navajenost nanje in jih pripeljale do tega, da bo brez njih občutil nelagodje in bo npr. odklanjal umirjene zvoke narave …

Zanimivo bo primerjati današnje pokovidne podatke o zasvojenosti s sliko, ki nam jo je predavatelj podal pred leti. Lahko namreč pričakujemo, da bo ta mnogo bolj katastrofalna. Večina sicer pripisuje vzroke za radikalno poslabšanje stanja le pandemiji, ki je posebno mlajše generacije prisilila k delu z računalniki in k temu, da so mnogi praznino zaradi pomanjkanja neposrednih stikov s soljudmi napolnili z virtualnimi stiki na družbenih omrežjih (ki dajejo le iluzijo o njih) ali z igrami na spletu …

Mnogi opazovalci pa opozarjajo na to, da se je slika odvisnosti od spleta, zlorabe telefonov ali igric na spletu naglo slabšala že pred obdobjem kovida: tudi vzgoja odraslih gre že dolgo v to smer: mnogo lažje je pustiti otroka, da se igra z igricami na spletu (prej je vlogo varuške opravljala televizija), kot se ukvarjati z njim na račun lastnega, že itak omejenega prostega časa. Še do ljubljene osebe mladi že dolgo kažejo enak odnos in kot zunanji znak pogosto lahko opazimo zaljubljence, kako med sprehodom vsak zamaknjeno gleda v svoj mobitel.

Kaj o vsem tem pravi strokovnjak Miha Kramli? Pridite in mu prisluhnite (izjemoma) v petek, 19. maja 2023, v dvorani Finžgarjevega doma na Opčinah, Dunajska 35. Začetek ob 20. uri.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme