Novo v Sloveniji in njeni politiki

V Sloveniji so ljudje in tudi politika z občudovanjem, voščili, pozdravi, priznanji in na druge načine počastili Borisa Pahorja za njegov 106-letni rojstni dan. Priznanja njemu, legendarni osebnosti, so pomenila tudi nov prikaz strnjenosti našega naroda in države v zadevah, ko je to potrebno in koristno. Med mislimi, ki jih je slavljenec izrekel ob proslavljanju svojega jubileja v Ljubljani, poudarjam naslednjo: “Imamo domovino, a je ne ljubimo. Če ne bomo ohranili slovenskega jezika, ga ponotranjili v sebi, in ohranili svoje istovetnosti, ne bomo dolgo obstali”.
V politiki pa se nadaljujejo tudi težnje in procesi, ki niso v korist našega naroda in države. Mediji, ki delujejo pod okriljem sedanje oblasti, nadaljujejo kampanjo, pravzaprav gonjo, zoper predsednika ZDA Ronalda Trumpa in njegovo soprogo Melanio Trump, našo rojakinjo. Hkrati pa skoraj negodujejo, ker iz Amerike ne pride nobeno vabilo za obisk kakšnega slovenskega predstavnika. Premier Marjan Šarec se bo 10. in 11. septembra z delegacijo ministrov in poslovnežev mudil na uradnem obisku v Moskvi kot gost ruskega premiera Dmitrija Medvedjeva. Torej našega predsednika vlade ne bo v Washingtonu. V zadnjih osmih letih noben slovenski politik ni stopil čez prag Bele hiše. Tudi pretekla tri leta, ko ZDA predseduje Donald Trump in so tik ob njem žena Melania, sin Barron, ter tast in tašča, Viktor in Amalija Knavs, so njihova vrata ostala tesno zaprta za slovenske obiskovalce. Nekdanji slovenski veleposlanik v ZDA Roman Kirn takole razmišlja: “Medržavni obiski niso stvar sentimentalnosti, ampak predvsem posla. Ameriški predsednik mora vsak svoj obisk v tujini upravičiti z gospodarskimi ali političnimi interesi svoje države. Amerika nekaj pričakuje od nas, tako kot Slovenija od Američanov. Za zdaj jim nimamo kaj ponuditi. Slovenija ima težave z izpolnjevanjem zavez v okviru Nata, za kar so Američani zelo občutljivi. Ne smemo jih zavajati. ZDA so tudi zelo občutljive za pretirane povezave z Rusijo, ki so celo presegle meje dobrega okusa. Karl Erjavec je bil zunanji minister kar šest let, vodil pa je preveč prorusko in premalo uravnoteženo zunanjo politiko, njegov predpostavljeni, premier Miro Cerar, pa tega ni preprečil.
V prejšnjih dneh je novo službo že nastopila nova veleposlanica ZDA v Sloveniji. To je gospa Lynda Gave Cleveland. Domnevno je izbranka ameriške prve dame in naše rojakinje Melanie Trump. Večkrat je dejala, “kako je navdušena, da se končno nahaja na sončni strani Alp, zato da bo lahko sodelovala pri krepitvi odnosov in sodelovanja med ZDA in Slovenijo”.
V domači politiki pa je premier Marjan Šarec doživel prvo večjo afero, ki pa jo je kot premeten politik poskušal spremeniti v svoj prid. Njegov najožji sodelavec in prijatelj Brane Kralj, generalni sekretar vladajoče Liste Marjana Šarca, je poskušal na brutalen in nezakonit način izsiliti zaposlitev Igorja Šoltesa, ki na volitvah za evropskega poslanca ni uspel in je zaradi tega ostal brez dela. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Marijan Drobež: Premier Marjan Šarec bo obiskal Rusijo, nova veleposlanica ZDA v Sloveniji!

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme