Tržaška

Novo poglavje v zgodovini tržaških železnic

Novo poglavje v zgodovini tržaških železnic

Ponovna povezava Trst - Ljubljana

Zgodovinsko železniško progo med Ljubljano in Trstom so uradno odprli 27. julija 1857 ob navzočnosti cesarja Franca Jožefa in štirih nadvojvod. Istočasno so odprli tudi nov tržaški vodovod, kajti med gradnjo železniške proge so blizu Nabrežine naleteli na pitno vodo.
Po propadu cesarstva so se vse povezave v naši deželi spremenile, okrnile ali pa prekinile. Danes pišemo novo poglavje v zgodovini Trsta, saj se ponovno vračamo na stare povezave, ki so znatnega pomena tako z geopolitičnega, družbenega in ekonomskega vidika za naše dežele.
V nedeljo, 9. septembra, so ponovno obnovili zgodovinsko železniško progo, ki povezuje Trst in Ljubljano. Nova povezava je dober rezultat dogovora med železniško družbo Trenitalia in Slovenskimi železnicami (SŽ). Sklenitev dogovora je v prvi vrsti vzpodbudila Dežela Furlanija Julijska krajina še v obdobju predsednice Serracchianijeve. Nova deželna uprava, s Fedrigo na čelu, pa je projekt podprla in ga tudi tehnično udejanjila.
Taka povezava bo prav gotovo pripomogla k boljšemu pretoku ljudi in medsebojnemu poznavanju.
Na svečanosti so bili med drugim prisotni evropska komisarka za promet Violeta Bulc, slovenski minister Peter Gašperčič, italijanski vladni podtajnik Armando Siri ter generalni konzul Slovenije v Italiji Vojko Volk.
Med slovesnostjo so povedali, da bo vlak vozil v obe smeri dvakrat na dan, potovanje pa bo trajalo približno tri ure. Novo povezavo, ki je namenjena tudi gospodarskemu sodelovanju obeh regij, so uresničili v okviru evropskega programa Interreg – Crossmoby. Evropska komisarka Violeta Bulc je med prireditvijo ponosno dejala: “Danes ni pomemben dan le za Italijo in Slovenijo, ampak za vso Evropsko unijo”. Nato je razkrila tudi drugo zanimivost, in sicer, da bo s prihodnjim letom končno spet vzpostavljena železniška povezava med Dunajem in Trstom.
Tudi po mnenju vladnega podtajnika Armanda Sirija tak projekt krepi odnose med državama. Zadovoljstvo sta seveda izrazila tudi guverner dežele Furlanije Julijske krajine Massimiliano Fedriga in minister za infrastrukturo Peter Gašperšič. Med prisotnimi sta krajevne ustanove predstavljali senatorka Tatjana Rojc in vladna komisarka za deželo FJK Annapaola Porzio. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji
MAN

14.09.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!