Slovenija

Novi varuh človekovih pravic bo deloval v prid ogroženim posameznikom

Novi varuh človekovih pravic bo deloval v prid ogroženim posameznikom

Piše Marijan Drobež / V političnih strankah izbirajo kandidate za evropske volitve

V Sloveniji je, sodeč po dogajanjih v javnosti in ravnanju političnih strank in civilno-družbenih gibanj, zmeraj znova razvidno, da je država razdeljena na dve mnenjski polovici. Vsaka s svojo ideološko opredeljenostjo ustvarja svoje politično izhodišče in strategijo za delovanje v konkretnih razmerah in življenju. Vendar so tudi primeri drugačnega ravnanja in odločanja. To se je zgodilo z izvolitvijo novega varuha človekovih pravic, za katerega so glasovali poslanci vseh strank, zastopanih v parlamentu. To je 53-letni Peter Svetina, specialni pedagog in socialni podjetnik, ki sta ga za novega varuha predlagala Nacionalno združenje za kakovost življenja, Ozara Slovenija, in Center Korak za osebe s pridobljeno možgansko poškodbo. Izbran je bil z glasovi vseh 89 poslancev, navzočih na zasedanju državnega zbora, kar je najvišja podpora, s katero je bil izvoljen katerikoli varuh človekovih pravic v vsej zgodovini Slovenije.
Peter Svetina pričakuje, da bosta Državni zbor in Vlada upoštevala njegovo delo in predloge. Poudarja, “da so zanj vse teme pomembne. Zagotovo bom pozornost namenil ranljivim skupinam, toda ne bom zapostavljal ostalih. Varuh človekovih pravic je namenjen vsem. Vsak od nas, tudi če tega nočemo in se tega ne želimo zavedati, lahko postane ranljiv”. Toda Peter Svetina je ob zatrjevanju, “da si je vedno prizadeval za dostojanstvo ljudi, spoštovanje človeka, ne glede na to, kakšen je”, opozoril tudi na občutljivo temo, za katero pa se aktualna oblast ne opredeljuje oziroma o njej najraje molči. V pogovoru z Rosvito Pesek, v oddaji Odmevi, na javni TV Slovenija, je namreč poudaril, “da je v Sloveniji veliko prikrite revščine, tiste, ki jo ogroženi zaradi predsodkov ali ohranjanja dostojanstva prikrivajo v svojih domovih. Tudi odpravljanje te revščine je dolžnost države”. Tega mnenja in opozorila novega varuha človekovih pravic, razen javne TV, ni objavil noben drug provladno usmerjen medij.
Kronika drugih dogodkov v prejšnjih dneh navaja, da Državni zbor ni sprejel zahteve opozicijskih strank, SDS in SNS, za ustavno obtožbo premierja Marjana Šarca, ker njegova vlada ni izpolnila odločitve ustavnega sodišča glede financiranja zasebnih šol, ki izvajajo javni izobraževalni program. Predsednik vlade pa je zagotovil, da bo vlada zahtevo ustavnega sodišča za enakopravno financiranje zasebnih šol, ki izvajajo od vlade določen javni program izobraževanja, izpolnila najkasneje do pričetka novega šolskega leta. Torej do 1. septembra letos.
Hkrati v parlamentarnih strankah pripravljajo sezname svojih kandidatov za udeležbo na volitvah v evropski parlament, ki bodo domnevno v drugi polovici meseca maja. Očitno je, da bi radi vsi sedanji evropski poslanci iz Slovenije, vseh je 8, ponovno kandidirali in bili izvoljeni, po mnenju mnogih predvsem zaradi visokih plač in drugih ugodnosti, ki so jih deležni kot parlamentarci evropske povezave. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

10.02.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!