Novi seznami učnega osebja že v naslednjem šolskem letu?

Piše:

Pomemben razpis za učno osebje

V torek, 10. januarja 2023, so v italijanskem uradnem listu objavili razpis za redni natečaj na podlagi izpitov in naslovov za zaposlitev učnega osebja za navadna mesta na nižjih in višjih srednjih šolah s slovenskim učnim jezikom in z dvojezičnim slovensko-italijanskim poukom v Furlaniji Julijski krajini, in sicer za skupnih 89 mest. Natečaj je usposabljajoč, kar je še posebej pomembna novica za vse tiste profesorje, ki se bodo nanj prijavili. Pravnomočna zakonska uredba št. 36/2022, ki je bila po nekaterih spremembah potrjena z zakonom št. 79/2022, namreč predvideva popolnoma drugačen sistem zaposlovanja od tistega, ki je veljal še pred kratkim, nam je za naš tednik povedala tajnica Sindikata slovenske šole Katja Pasarit. Pravnomočna zakonska uredba št. 36/2022 namreč v 44. členu spreminja pogoje za pridobitev habilitacije za učno osebje: v prihodnje udeležba na natečaju ne bo dovolj, saj bo treba opraviti specifične univerzitetne tečaje, na katerih bo s pridobitvijo 60 kreditnih točk dosežena habilitacija.

Žal je bilo slovensko šolstvo v Italiji ponovno žrtev tehničnih zamud, saj se redni natečaj za slovenske šole razpisuje dve leti kasneje od tistega za italijanske šole. Sicer kot smo že uvodoma povedali, je natečaj izjemno pomemben za naše šolstvo, saj je razpisanih kar lepo število mest z več področij.

Gre za veliko odgovornost za celotno slovensko narodno skupnost, saj si vsi želimo, da bi se na natečaj prijavilo dovolj kandidatov z ustrezno izobrazbo, ki svojo prihodnost vidijo v našem šolstvu. Šole namreč razpis oz. nove kadre krvavo potrebujejo in pomembno je, da so ti zaposleni za nedoločen čas, nam je poudarila tajnica sindikata. Področja oz. predmeti so raznovrstni, tako humanistični kot znanstveni. Pogoj za prijavo je univerzitetna izobrazba, tudi v tujini (oz. Sloveniji), če je bila seveda le-ta po predvidenem postopku priznana v Italiji. Natečaj, ki bo predvidoma imel tako pisni kot ustni del, bo potekal v slovenščini (razen za poučevanje tujih jezikov) in bo verjetno v pomladnem oz. poletnem času. To je seveda odvisno od različnih dejavnikov, kot npr. števila prijavljenih kandidatov, zakonskih rokov, sestave komisij itd. Vsi želimo biti optimisti, da bodo seznami učnega osebja pripravljeni do začetka novega šolskega leta. Kandidatom je razpis na voljo na spletni strani deželnega šolskega urada. Rok prijave zapade v četrtek, 9. februarja 2023. Sindikat slovenske šole sporoča, da je vedno na razpolago za morebitne dvome in pojasnila ter za pomoč pri izpolnjevanju prijave za razpis in nenazadnje tudi za pripravo na natečaj.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme