Novi izzivi in nekaj neznank

Piše: HC

Konec športne sezone 2022/2023

V noči med 30. junijem in 1. julijem se je uradno zaključila športna sezona 2022/2023 in začela se je nova. Čas je, da v grobih obrisih pregledamo, kaj nas na ravni članskih prvenstev v osrednjih moštvenih panogah čaka od septembra dalje.

V minuli sezoni je največ presežkov prišlo s košarkarskih igrišč. Jadran bo po devetih letih spet tekmoval v B ligi; meddeželno prvenstvo bo postavilo celotno naše košarkarsko gibanje pred velik izziv. Za zdaj pravih vesti o prihodnosti združene peterke ni bilo, glavnina košarkarjev, akterjev napredovanja iz C lige Gold, naj bi ostala na svojem mestu, potrebne pa bodo tudi določene okrepitve. Po preustroju prvenstev na vsedržavni ravni bo Kontovel (prvič v zgodovini društva) nastopal v enotni deželni C ligi, ki jo je dosegel po majskem napredovanju. Potem ko so na igrišču izpadli iz C Silver v D ligo, je Borove košarkarje spet povlekel v C ligo Jadranov prestop, vendar na Stadionu 1. maja v Trstu še oklevajo, ali bi sprejeli, saj se bolj nagibajo, da bi začeli spet iz nižje D lige. Odločitev bo padla v teh dneh. V D ligi pa bo še naprej igral goriški Dom.

Nekaj neznank je tudi v naši nogometni srenji. Mesto v najvišji deželni elitni ligi sta obdržala Sistiana/Sesljan in Juventina, pravico do igranja v promocijski ligi pa imata Kras Repen po izpadu iz elitne ter Primorec. Ni pa gotovo, da bodo v Trebčah še imeli člansko ekipo, tako kot je pod vprašajem sodelovanje doberdobske Mladosti v prvi amaterski ligi, v kateri bosta zagotovo nastopila Sovodnje in Breg po napredovanju iz druge. V tem tekmovanju bodo moči merili Primorje, Vesna in Zarja, ki je ob stoletnici društva s prvo ekipo nazadovala iz prve kategorije. Septembra bo startala športna sezona, ki bo Žile – reprezentanco slovenskih nogometašev v Italiji – junija 2024 popeljala na Europeado na Danskem in v Nemčiji.

Pa še odbojkarska tekmovanja. V ženskih deželnih prvenstvih beležimo pridobitev. Poleg Zaleta, ki bo po odlični lanski sezoni skušal utrditi vodilno mesto v C ligi, bo na ravni D lige spet tudi Kontovel, dekleta so namreč osvojila tržaško pokrajinsko prvo divizijo. Pri moških vse kaže, da bo projekt Slovolley z združeno ekipo napredovanje v B ligo, ki se mu ji ob krstnem nastopu v bistvu ni uspelo približati, spet lovil iz deželne C lige. Mesto v tem prvenstvu je ohranila tudi sovodenjska Soča, Sloga Tabor pa je nazadovala v D ligo, v kateri bi morala biti potemtakem edina slovenska šesterka.

Namiznoteniške igralke Krasa imajo še naprej pravico do igranja v ekipni A2 ligi, fantje zgoniškega kluba pa v B ligi.

Taka je torej slika pod senčnikom, v prihodnjih tednih pa se bo nova sezona – za vse sodelujoče – izrisovala čedalje bolj podrobno. Zaenkrat prijetno poletje vsem!

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme