Novi generalni konzul je obiskal uredništvo Novega glasa

Piše: Kat

Obisk Gregorja Šuca, generalnega konzula RS v Trstu

Novi generalni konzul Republike Slovenije v Trstu, Gregor Šuc, je v petek, 23. septembra, obiskal Gorico. V družbi konzula Petra Goloba si je ogledal prostore ustanov, ki delujejo v stavbi št. 25 na goriškem Travniku, v kateri ima sedež tudi naše uredništvo. Ugledna gosta so sprejeli predsednica Zadruge Goriška Mohorjeva Franka Žgavec, urednik otroške revije Pastirček Marijan Markežič in odgovorni urednik Novega glasa Jurij Paljk.

Franka Žgavec je Šucu in Golobu spregovorila o delovanju Katoliške knjigarne, najstarejše knjigarne v Gorici, in ju povabila na ogled prostorov galerije Ars. Na sedežu uprave zadruge sta konzula spoznala Tiziano Zavadlav in Mirjam Simčič, ki skrbi za objave Goriške Mohorjeve družbe. Marijan Markežič pa jima je spregovoril o zgodovini Pastirčka in predstavil novi publikaciji mesečnika za otroke. Nazadnje sta si gosta ogledala uredništvo Novega glasa, kjer sta se v sproščenem pogovoru z urednikom Jurijem Paljkom in časnikarji dotaknila povsem aktualnih tem, od vojne v Ukrajini do italijanske notranje politike. Beseda je seveda tekla tudi o zgodovini in razvoju našega tednika ter o vlogi slovenske manjšine v Italiji.

O Slovencih v Italiji sta se konzula pogovarjala tudi na drugih uradnih obiskih v Gorici. V petek sta se namreč srečala tudi z županom Rodolfom Ziberno, v prostorih Trgovskega doma s predsednico in direktorico Narodne in študijske knjižnice, v Vladni palači na Travniku pa ju je sprejel goriški prefekt Raffaele Ricciardi. S prefekture so sporočili, da je prijazen pogovor zaobjel številne razloge, ki so temelj dolgoletnih prijateljskih vezi in bližine med obema državama, še posebno na goriškem ozemlju, ki ga globoko zaznamujejo čezmejni odnosi in ki je povezovalni člen s Srednjo Evropo in Balkanom. Prefekt in generalni konzul sta soglašala glede izjemne priložnosti, ki jo ponuja Evropska prestolnica kulture 2025, saj pomeni gonilni dejavnik pri naknadnem sodelovanju med Gorico in Novo Gorico, izziv, kateremu bomo lahko kos le s skupnim delom vseh ustanov, krajevnih in državnih, italijanskih in slovenskih.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme