Novembrske knjižne novosti Založbe Mladika

V času knjižnega sejma so pri založbi Mladika izšle tri nove knjige, ki sicer niso zadnje v tem letu, saj bosta v kratkem izšla roman o tigrovskem gibanju – nagrajeno delo Dušana Jelinčiča Šepet nevidnega morja, dvanajst tablet svinca in nova izdaja romana Marija Čuka Črni obroč.

V sodelovanju s Slavističnim društvom Trst-Gorica-Videm je izšel zbornik Tržaški Cankar in naše branje, ki ga je uredila profesorica in pesnica Marija Kostnapfel. V zborniku je zbranih enaindvajset referatov in esejev strokovnjakov in poznavalcev Cankarjevega življenja in dela, ki so bili podani na Cankarjevem simpoziju v Trstu decembra 2018, in pozneje dodana besedila. Zbornik ponuja širok razpon izhodišč (literarnovedno, zgodovinsko, psihoanalitično), analiz, novih perspektiv in ugotovitev ter obravnava številna vprašanja, ki so povezana z izredno duhovno dediščino Cankarjevega ustvarjalnega opusa. V besedilih so prikazane nekatere značilnosti njegovega pesniškega ustvarjanja, proze, dramatike in predavanj ter so zajeti odzivi vidnih ustvarjalcev na posredovalno moč in življenjskost Cankarjevega sporočila. Njegov posebni odnos s Trstom pa izpostavlja povezanost osrednjega slovenskega kulturnega prostora z njegovim pomembnim vitalnim delom in s tem briše razlike med središčnostjo in obrobjem.

Izpod peresa besednega ustvarjalca in družbenopolitičnega delavca ter pevca Borisa Pangerca je izšla knjiga Zapisani petju o delovanju znamenitega pevskega sestava Tržaškega okteta, ki je bil v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja kulturna vizitka Slovencev v Italiji, saj je opravil ničkoliko gostovanj in nastopov v Italiji in drugod po svetu – v Jugoslaviji, Grčiji, Švedski, Norveški, ZDA, Kanadi, Argentini, Avstraliji. Z natančnimi dnevniškimi zapisi je avtor sestavil kroniko uspehov, vzpona in razkroja okteta. Boris Pangerc veliko pozornosti namenja tudi človeškemu vidiku oktetovega poslansta, vzpostavljanju prijateljskih vezi v veri, da ima petje odrešenjsko moč, ker izzove v človeku vse dobre lastnosti, plemeniti, osvobaja in povezuje ljudi. Veliko se tudi zaustavi pri opisu oktetovih gostovanj po svetu, spoznavanju novih okolij in posvetov, gre, skratka, za živahno in sočno pripovedovanje, posejano z anekdotami, ki bralcu še dodatno približajo zgodbo Tržaškega okteta. Knjiga je opremljena z bogatim fotografskim gradivom iz arhiva Vladislava Komarja.

Najmlajšim bralcem je namenjena slikanica Lare Spinazzola Evelin, Peter in strašni koronavirus. V tej živahni in pisani knjigi avtorica v besedi in sliki na otrokom razumljiv način pove, kaj je koronavirus, kako se širi in kako se lahko pred njim zaščitimo.

Lara Spinazzola ni le pisateljica, temveč tudi ilustratorka svoje prve knjige. Ilustracije zajemajo občutke otroka, ki je soočen z nevidno nevarnostjo. Tako se lažje poistoveti z junaki zgodbe in najde tudi rešitev, kar ga osvobodi strahu. Ilustracije in besedilo dajo popolno sliko celotne zgodbe.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme