Nova tržaška poslastica za ljubitelje muzikalov

Piše: Mojca Petaros Fotografije: Il Rossetti

Il Rossetti Občinstvo navdušil muzikal Šest (Six)

Tržaško gledališče Il Rossetti že več let ponuja svojim gledalcem vrhunske izvedbe italijanskih in tujih muzikalov; slednji so v mesto v zalivu že privabili tudi lepo število priložnostnih turistov. Lani so na primer lahko uživali v angleški izvedbi priljubljenega muzikala Fantom iz opere (Phantom of the Opera), v katerem je nastopil tudi iransko-kanadski zvezdnik Ramin Karimloo, ki se je v Trst že vrnil s samostojnim koncertom. Trenutno so že v prodaji vstopnice za Nesrečnike (Les Miserables), ki gredo za med, čeprav je eden najslavnejših muzikalov vseh časov na sporedu šele sredi novembra.

Poleg klasikov glasbenega gledališča pa Il Rossetti ponuja tudi sodobnejše predstave: pred dvema tednoma je tržaško občinstvo navdušil muzikal Šest (Six), ki zadnjih nekaj let žanje izjemne uspehe na najprestižnejših svetovnih odrih. Libreto sta leta 2017 napisala cambriška študenta Lucy Moss in Toby Marlow pri rosnih triindvajsetih ter zanj med drugim prejela nagrado tony. Gre za mešanico med muzikalom in pop koncertom z zgodovinsko tematiko: številka iz naslova se nanaša na šesterico žena tudorskega kralja Henrika VIII., ki se je v zgodovino vpisal zaradi spora s katoliško Cerkvijo in ustanovitve anglikanske, do česar je prišlo prav zaradi kraljeve želje po razveljavitvi njegove prve poroke, česar papež ni hotel odobriti. Zgodovinsko ozadje muzikala je teden dni pred tržaškim debijem na zanimiv in hudomušen način predstavil direktor izobraževalnega zavoda British School FVG: to je bil zadnji letošnji dogodek v že tradicionalnem nizu Rossettijevih predavanj z naslovom Peter Brown presents…, ki imajo prost vstop in redno potekajo v mali dvorani Bartoli tržaškega gledališča.

Henrik VIII. je dal dve od svojih žena obglaviti, ena je po porodu zbolela in umrla, od dveh se je ločil, zadnja pa ga je preživela. Njihove usode si angleški dijaki in študentje v kronološkem zaporedju navadno zapomnijo z rimano frazo: “Divorced, beheaded, died; Divorced, beheaded, survived” – to frazo lahko slišimo med prvo pesmijo iz muzikala Bivše žene (Ex-wives), ki se po melodiji nekoliko navezuje na Greensleeves, najbolj znano angleško pesem iz 16. stoletja. Zaslovela je predvsem po Shakespearovi zaslugi, po ljudskem izročilu pa naj bi jo napisal prav Henrik VIII. v čast svoji ljubici in poznejši drugi ženi Ani Boleyn.

Glasba v muzikalu je izjemno spevna. Avtorja sta se za vsako od kraljic navdihnila pri popzvezdnicah današnjega časa, kar se odraža ne le v petju, ampak tudi v kostumih. Šesterica Henrikovih nekdanjih žena občinstvo prosi, naj izglasuje tisto, ki je po njihovem mnenju najbolj trpela zaradi svojega moža. Temu sledi pevsko tekmovanje, v katerem se po kronološkem zaporedju predstavijo vse kraljice in vsaka zapoje svojo zgodbo, včasih humorno, včasih bolj dramatično. Konca predstave ne bomo razkrili, čeprav je muzikal nedvomno vreden ogleda predvsem zaradi izvrstnih pevsko-koreografskih točk ter iger s scenografijo in svetlobo, ne pa zaradi dokaj preproste zgodbe – slednja sicer dobro uokvirja celoto in s številnimi navezavami na današnji čas nudi veliko snovi za razmislek.

Največja odlika spektakla Six – The Musical je tako rekoč brezhibna igralska zasedba, kot je značilno za vse gostujoče muzikale iz anglosaškega okolja. Šest kraljic spremlja še bend v živo, prav tako v popolnoma ženski zasedbi. Italijanskim gledalcem je gledališče kot ponavadi nudilo nadnapise, ki pa so se zaradi gostih replik vrteli z bliskovito hitrostjo, zagotovo pa so v predstavi uživali tudi tisti, ki zaradi slabšega poznavanja angleščine niso v celoti razumeli besedila.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme