Slovenija

Nova spoznanja o umetniški veličini Ivana Cankarja!

Nova spoznanja o umetniški veličini Ivana Cankarja!

Piše Marijan Drobež / Trinajsta plača samo za zaposlene v uspešnih gospodarskih družbah

V Sloveniji tudi z bleščečim okrasjem, v Ljubljani in Kopru morda celo preveč razkošnim, zaznamujejo bližnje božično-novoletne praznike. Gre za običajni prikaz vzdušja, ki se odraža tudi z gnečo in nakupi v trgovinah in s potovanji premožnih ljudi v tujino. Skupek vsega omenjenega mnogi poimenujejo “veseli december”. Vendar pa razmere v Sloveniji niso idilične, še manj pa pravljične, kar pa politiki, z redkimi izjemami, neradi omenjajo. V slabih gmotnih razmerah naj bi živelo kar okoli 600 tisoč ljudi. Očitno je tudi, da se sedanja oblast in država z vsem svojim ustrojem usmerjata v nepravo smer, ki se oddaljuje od tradicije in izkušenj tradicionalnih demokracij v zahodni Evropi. Zmeraj več je groženj s sankcijami zoper tiste, ki domnevno uporabljajo in širijo t. i. sovražni govor, čeprav je ta zgolj izmišljotina vladajoče politične opcije. Smo med redkimi državami na svetu, kjer je oblast strpna do vpadov nezakonitih migrantov iz afriških in azijskih držav. Tudi zaradi tega Slovenija vzbuja pridržke in nezaupanje v EU in zvezi Nato. Premier Marjan Šarec je po nedavnem obisku v Avstriji povedal, da nam ta država ne zaupa.
V ženski reviji ONAPLUS je bil objavljen pogovor s predsednikom vlade, Marjanom Šarcem. Časnikarka Nika Vistoropski ga ni vprašala ničesar o njegovi zelo odmevni in kritizirani izjavi, naj državna in poldržavna podjetja prenehajo oglaševati v tistih medijih, ki da izvajajo sovražni govor. Tudi premier se je izognil te teme, pravzaprav grožnje z discipliniranjem slovenskih medijev. Pač pa se je Marjan Šarec opredelil o veri in Kristusu. Po njegovem Kristus, če bi se danes pojavil sredi belega dne, ne bi bil zadovoljen s spoznanjem, kaj je nastalo iz krščanstva. “Eno je ideja, nekaj drugega pa njeno uresničevanje. Podobno je bilo s socializmom. V resnici, če dobro pomislim, je bil prvi socialist Jezus”. Svojevrstno ogledalo razmer, razkola in sporov v Sloveniji pomeni zatrjevanje Milene Miklavčič, pisateljice in publicistke. V komentarju, objavljenem v tedenskem magazinu Reporter, je zapisala, “da bi bil že čas, da se Slovenci nehamo slepiti. Ne znamo se pogovarjati, pa vsi razumemo slovensko! Ne znamo pometati pred lastnim pragom, pa bi v razmetano stanovanje, pred katerim leži polno smeti, vabili druge! Si kdo, ki je še kolikor toliko pri zdravi pameti, sploh lahko predstavlja čudež, da bi se levi in desni usedli za skupno mizo in se strpno lotili načrtovanja naše prihodnosti? Prej bo tekla Sava v Severno morje, kot se bo to zgodilo”.
V letu, ki mineva, smo v Sloveniji zaznamovali stoto obletnico konca prve svetovne vojne, stoto obletnico delovanja in ukrepanja generala Rudolfa Maistra za osvoboditev Maribora in vključitve tega mesta v novo državo, zdaj Slovenijo, ter stoto obletnico smrti pisatelja Ivana Cankarja. Poznavalci so prepričani, da je od omenjenih obletnic oziroma zgodovinskih tem najbolj raziskana in spoznana osebnost Ivana Cankarja. Ob stoti obletnici smrti so bila namreč ponatisnjena mnoga njegova literarna dela, gledališke stvaritve, opravljene raziskave, napisane študije in drugačna pričevanja, s katerimi so dokazali, da je bil Ivan Cankar večplastna osebnost, dejansko tudi genij. O vsem tem je zelo aktualna in prepričljiva nova knjiga z naslovom Ivan Cankar, portret genija. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

16.12.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!