Aktualno

Nova skupna razglednica obeh Goric

Nova skupna razglednica obeh Goric

Ob drugi obletnici delovanja Kulturno-informacijske stične točke Nova Gorica – Gorica

V Kulturnem domu Nova Gorica se dobro zavedajo kulturnega potenciala, ki ga skriva v sebi Goriška, zato ves čas razvijajo čezmejne projekte ter se načrtno in premišljeno posvečajo povezovanju s sosednjim mestom. To počenjajo “z ambicijo, da bi razvijali skupni kulturni prostor, v katerem bi Nova Gorica in Gorica zaživeli kot odprto večkulturno mesto”, piše v sporočilu za javnost Kulturnega doma.

V petek, 8. junija 2018, bosta minili natanko dve leti, odkar so v duhu medsebojnega povezovanja ter spoštovanja drugačnosti v sodelovanju z Zavodom AREA57/15 in Kulturnim domom Gorica v stavbi Železniške postaje v Novi Gorici odprli čezmejno Kulturno-informacijsko stično točko – KiT. Poslanstvo le-te je nudenje kulturnih in turističnih informacij, ki se nanašajo na Novo Gorico in Gorico ter celotno Slovenijo in regijo Furlanijo-Julijsko krajino. Eden primarnih ciljev je tudi vrednotenje skupnega mestnega trga, najbolj nazornega stičišča Nove Gorice in Gorice.

KiT je v začetku letošnjega leta doživel velik zgodovinski korak v krepitvi čezmejnega sodelovanja med goriškima občinama. Poleg Mestne občine Nova Gorica je delovanje KiT-a za leto 2017 finančno podprla tudi sosednja Občina Gorica. Podpora v znesku 5.000 evrov bo pripomogla k nadaljnjemu strokovnemu izvajanju številnih čezmejnih aktivnosti Kulturno-informacijske stične točke. Ob tem gre vendarle poudariti, da to pomembno in dragoceno poslanstvo KiT opravlja s skromnimi finančnimi sredstvi v višini 15.000 € na letni ravni ter veliko mero entuziazma in profesionalnosti. Velik korak v čezmejnem povezovanju je tudi vzpostavitev sodelovanja z italijanskim turističnim operaterjem Furlanije-Julijske krajine Promo Turismo FVG, ki je našo točko označil na novih zemljevidih sosednje Gorice.

KIT se nahaja na zelo strateški poziciji, kjer so “vrata v Slovenijo”, saj je ravno na železniški postaji, tik ob Trgu Evrope, velik pretok turistov z vsega sveta, ki si pridejo bodisi ogledati Trg Evrope in železniško postajo bodisi ravno tukaj prvič vstopijo v Slovenijo in gredo z vlakom do najpomembnejših destinacij v Sloveniji, kot so Bled, Bohinjska Bistrica ali Ljubljana. V točki se je od njenega odprtja ustavilo 14.000 obiskovalcev, domačinov obeh Goric in turistov iz 62 držav sveta.

Zaradi velikega povpraševanja so junija 2017 odprli tudi trgovinico s spominki, v kateri lahko domačini in turisti najdejo izbrane unikatne ter umetno-obrtne izdelke lokalnih ustvarjalcev in obrtnikov, med njimi priznanih goriških likovnih ustvarjalcev (Ivana Skubina, Silve Karim, Bogdana Sobana, Polone Kunaver Ličen idr.) in idrijsko čipko. Poleg tega s prodajno ponudbo podpirajo tudi družbeno odgovorna podjetja, kot sta Železniško invalidsko podjetje odvisna družba Slovenskih železnic in novogoriški Varstveno delovni center.

Posebni ponudbi lokalnih spominkov, kot so magneti s podobami Frančiškanskega samostana na Kostanjevici, solkanskega mostu z največjim kamnitim lokom na svetu, bohinjske proge in Vecchietovega mozaika na Trgu Evrope (magneti, razglednice, torbe in majice), so ob drugi obletnici delovanja KiT-a v duhu čezmejnega povezovanja obeh Goric izdali skupno dvojezično razglednico Nova Gorica – Gorica. Razglednica zagotovo ne bo zanimiva samo za tukajšnje prebivalce in turiste, temveč tudi za zbiratelje, saj gre za prvo razglednico z znamenitostmi obeh mest oz. tega, nekoč skupnega kulturnega prostora. Izpostavili so: Frančiškanski samostan Kostanjevica, stavbo železniške postaje s Trgom Evrope, solkanski kamniti most, Travnik s cerkvijo sv. Ignacija Lojolskega, znamenito ulico Raštel in goriški grad.

07.06.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!