Nova sezona SSG bo gledalce popeljala nad oblake

Piše: APE

Predstavitev na vrtu muzeja Sartorio

V petek, 24. junija 2022, so na vrtu mestnega muzeja Sartorio v Trstu predstavili novo sezono 2022/2023 Slovenskega stalnega gledališča z naslovom Nad oblaki. Prejšnji teden je bila prav tam na ogled zadnja letošnja abonmajska predstava SSG oz. avtorski projekt Patrizie Jurinčič Finžgar Kaplja soli.

Na tiskovni konferenci je prisotne najprej pozdravila predsednica upravnega sveta SSG Breda Pahor in povedala, da se bo nova sezona začela v obnovljenih prostorih tržaškega Kulturnega doma. Prihodnja sezona bo zelo bogata in polna novih izzivov, je še dodala predsednica. Spregovorila je tudi podžupanja in odbornica za gledališča Občine Trst Serena Tonel in poudarila, da je tržaška gledališka ponudba zelo bogata, predvsem pa je sodelovanje med vsemi tržaškimi in tudi deželnimi gledališči dokaz kulturnega bogastva.

Predstavitev nove sezone je vodil direktor SSG Danijel Malalan, ki se je obenem zahvalil upravnemu svetu, ki mu je poveril nov triletni mandat, ter vsem sodelavcem gledališča.

Nova sezona SSG bo zelo zanimiva in polna raznolikih ponudb, tako produkcijskih kot gostujočih. Osnovni abonma se bo začel meseca novembra s premiero predstave Kakor v nebesih. Gre za koprodukcijo s SNG Nova Gorica ter sodelovanjem Glasbene matice, v režiji Sama M. Strelca. Predstava izhaja sicer iz istoimenskega filma As it is in Heaven iz leta 2004. Nato bo na vrsti predstava Pina in Pierpaolo, ki bo počastila stoletnico rojstva Pier Paola Pasolinija. To je zgodba njegovega prijateljstva z violinistko Josipino Kalc, rojeno na Opčinah. Sledila bo uprizoritev novele Vladimirja Bartola v režiji beograjske režiserke Anđelke Nikolić z naslovom Nekaj v zraku. Predstava bo vključevala različne uprizoritvene žanre in bo obravnavala dinamike poslovno-privatnih odnosov. Zadnji dve predstavi osnovnega abonmaja v izvedbi SSG pa bosta Mario in Čarodej v režiji Ivane Djilas ter pravljica za odrasle, Cesarjeva nova oblačila v režiji Luke Marcena. Osnovni abonmajski program bo vseboval tudi gostujočo predstavo Trojanke, v produkciji SNG Nova Gorica.

Na voljo bodo tudi trije izbirni sklopi: zeleni sklop z naslovom Upanje, plavi sklop z naslovom Mir ter rdeči sklop z naslovom Svoboda. K prvemu sklopu spadajo nedeljske popoldanske predstave in se bo začel z glasbo Vlada Kreslina in Tea Collorija na koncertu romske in swing glasbe Momento cigano v sodelovanju z Glasbeno matico. Sledili bosta predstavi Kons: Novi dobi v izvedbi Prešernovega gledališča Kranj in Paloma, koprodukcija Slovenskega mladinskega gledališča, AGRFT in društva KUD Krik. Drugi večerni sklop z naslovom Mir se bo začel s projektom Bodi gledališče! Branka Završana za SLG Celje. Nato pa bosta SNG Nova Gorica in Anton Podbevšek Teater prišla v goste s predstavo In stoletje bo zardelo. Primer Kocbek, ki je nastala na osnovi monografije Andreja Inkreta. Zadnja predstava tega sklopa bo balet Mediteranska trilogija v izvedbi HNK Ivana Zajca z Reke. Tretji sklop, Svoboda, namenjen monodramskim uprizoritvam,  se bo začel s projektom igralke Polone Vetrih za SNG Drama Ljubljana, Ne pozabite na rože. Druga pa bo znana monodrama Človeški glas, predstava SNG Nova Gorica, ki jo bo uprizorila Helena Peršuh. Zadnja bo zabavna predstava Špas Teatra, Večno samska, tragikomična odisejada iskanja ljubezni.

Nova sezona bo vključevala tudi program za mlajše gledalce oz. družinski abonma, ki bo ob sobotah ob 17. uri. Na ogled bodo predstave Heidi, Kure?!, Bi se gnetli na tej metli? in Hiša Selivka: Rozamunda.

Prodaja abonmajev za novo sezono Slovenskega stalnega gledališča se je pričela 28. junija in bo do 31. julija ponujala posebne popuste za vse vrste abonmajev. Program goriškega abonmaja bo vodstvo SSG predstavilo na tiskovni konferenci v Gorici. Sredi poletja bo zaživela premiera izven abonmaja, ki bo poklon SSG 120-letnici Dramatičnega društva in stoletnici smrti Jake Štoke. Režiserka Jasmin Kovic bo priredila in uprizorila predstavo Anarhist, ki bo premierno na ogled 27. julija na Proseku. 

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme