Nova pridobitev

Fotografije: Mestna občina Nova Gorica

Ob 50-letnici novogoriškega pokrajinskega arhiva

V Novi Gorici so pred kratkim slovesno obeležili 50-letnico delovanja Pokrajinskega arhiva Nova Gorica. Ob tej priložnosti so odprli tudi nove prostore v pritličju stavbe sredi mesta, kjer je arhiv pridobil prostore za čitalnico in dodatno predavalnico. Slovesnosti se je udeležil tudi državni sekretar na ministrstvu za kulturo Marko Rusjan.

“Pomen arhivov je v 21. stoletju toliko večji, ker je v vsej tej množici informacij, ki nas poplavljajo, težje razbrati prava dejstva. Arhivi so tiste institucije, ki morajo hraniti vse registre, evidence in druge dokumente, ki kažejo na to, kaj so različne oblasti na tem območju evidentirale. V njih je torej glavni vir preverjanja dejstev o dogajanju v preteklosti, s tem pa se lahko postavimo proti poplavi namernih ali nenamernih napačnih informacij,” je poudaril državni sekretar Rusjan.

Prenovljeni prostori omogočajo prijaznejši način pregledovanja arhivskega gradiva. “Raziskovalci so še vedno zavezani temu, da pridejo k nam, saj ima ta vonj po starem papirju svoj čar, tako da imamo precej tudi rednih obiskovalcev, ki prihajajo vsak teden k nam in pripravljajo razne raziskave, seminarske naloge ali doktorske disertacije. Imamo pa tudi obiskovalce, ki želijo uveljavljati kakšne pravne zahtevke, in tudi njim pomagamo najti želene dokumente,” je povedala direktorica Pokrajinskega arhiva v Novi Gorici Tanja Martelanc.

Ob jubileju so v rotundi novogoriškega gledališča postavili razstavo o pomembnejših dogodkih in prehojeni poti ustanove. Pripravili in izdali so tudi bogat zbornik o delu arhiva.

Novogoriški arhiv hrani več kot 4000 metrov gradiva v dobrih 1200 fondih in zbirkah, uporabnikom pa pomaga z dokumenti za uveljavljanje pravic v upravnih postopkih ali pri raziskovalni dejavnosti. V arhivu je trenutno zaposlenih 12 ljudi.

Pokrajinski arhiv v Novi Gorici je sicer najmlajši regionalni zgodovinski arhiv v Sloveniji, ustanovljen leta 1972. Izgradnja nove arhivske stavbe leta 1987 je omogočila prevzem večjih količin gradiva, ki je bilo do takrat pogosto neustrezno spravljeno pri ustvarjalcih ali imetnikih. Poleg tega je naraščajoče število zaposlenih pripomoglo k izpopolnitvi strokovne obdelave gradiva.

Novosti so jih vzpodbudile, da so leta 1997 pripravili nov, posodobljen pregled fondov in zbirk in vodnik izdali v knjižni obliki ter tudi objavili na internetu.

Novogoriški pokrajinski arhiv skrbi za arhivsko gradivo na območju občin Ajdovščina, Bovec, Brda, Kanal, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Tolmin, Vipava, Šempeter-Vrtojba in Renče-Vogrsko.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme