Nova premiera v SNG Nova Gorica: Pet vrst tišine

Fotografije: Peter Uhan

Na malem odru Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica bo v sredo, 19. aprila 2023, ob 20. uri premiero, pravzaprav prvo slovensko uprizoritev, doživela predstava Pet vrst tišine (Five Kinds of Silence, 1996), ki jo je napisala Shelagh Stephenson, angleška igralka in dramatičarka.

Intimna drama govori o boleči resničnosti, žal tudi današnjega časa, nasilju v družini.

Umor očeta sproži policijsko raziskavo, psihiatrično obravnavo in pripravo obrambe na sodni proces. Od zločina do obsodbe se skozi fragmente razgrne pretresljiva zgodovina družine in hkrati neusmiljenost družbenega in pravnega sistema, ki nasilje omogoča. Oče Billy, mama Mary ter odrasli sestri Susan in Janet so tri desetletja živeli zaprti v družinskem krogu nasilnih razmerij. Skozi spomine in opise situacij ter občutij se sestavi zgodba hudih fizičnih in psihičnih zlorab, ki so se dolga leta odvijale v tišini: tišini štirih družinskih članov in tišini sveta zunaj njih.

Sodobni dramatiki se že od osemdesetih let prejšnjega stoletja intenzivno ukvarjajo s temo zlorabe otrok in molkom družbe, razgrajujejo formo idealne družine in opozarjajo, da zlorabe pogosto postanejo vzorec obnašanja, ki se prenaša iz ene generacije v drugo.

Prvo slovensko uprizoritev tesnobne družinske drame bo režirala Maša Pelko, izstopajoča predstavnica najmlajše generacije slovenskih režiserjev, ki bo kot režiserka prvič sodelovala s SNG Nova Gorica.

Druga premiera predstave, v kateri nastopajo igralke Ivana Pecan Kodarin, Anuša Kodelja kot gostja in Marjuta Slamič, bo v četrtek, 20. aprila 2023, nato pa si bodo sledile ponovitve 21. 4. ob 20.00, 22. 4. ob 19.00, 26. 4. in 4. 5. ob 20.00.

Po predstavi 22. 4. bo pogovor Nasilno vedenje je vedno izbira z gosti doc. dr. Jasno Podreka (Oddelek za sociologijo FF v Ljubljani), mag. Tanjo Pipan (CSD Severna Primorska), prof. dr. Polono Selič – Zupančič (Medicinski fakulteti v Ljubljani in Maribor), Simonom Rosičem, predstavnikom Policijske uprave Nova Gorica. Pogovor bo vodila Mojca Suhovršnik, sodelavka Društva SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme