Nova pesniška zbirka Majde Artač Sturman

V Tržaškem knjižnem središču bo v četrtek, 29. februarja, ob 18.00 predstavitev nove pesniške zbirke pesnice, esejistke in pisateljice Majde Artač Sturman. Gre za njeno sedmo pesniško zbirko Pesem pojem Evridiki, ki je v teh dneh izšla v samozaložbi in se v naslovu navezuje na enega najbolj obravnavanih antičnih mitov in virov pesniškega navdiha. Mit Evridike in Orfeja, pevca in pesnika par excellence, je znan zlasti iz Ovidijevih Metamorfoz, doživel pa je veliko različnih umetniških predelav ter interpretacij v besedni, glasbeni in likovni umetnosti.

Zamisel za zbirko in tudi prvi sklop zbranih pesmi segata v koronski čas, “ko se je v Italiji zaradi epidemije življenjski prostor posameznikov omejil na nekaj sto metrov. Vsem se je stisnilo srce in zamajal duh, vsi smo spremenili svoje navade, z iskrenejšo zavestjo pogledali vase in v druge.” (iz spremne besede Vilme Purič) Pesniška zbirka Pesem pojem Evridiki je zasnovana kot poklon pesniškemu ustvarjanju, besedi, kot hvaležen pogled v preteklost, kot zahvala za življenjsko rodovitnost, kot obračun ob pomembnem življenjskem mejniku, kot blagoslovljeno pesniško doživetje. Gre za pesem v pravem pomenu besede, za poezijo zvena, muzikaličnosti, ritmičnega sozvočja in igre vokalov ter konzonantov, ubranih v odmev, za poezijo, ki jo pesnica poje, a ne Orfeju, temveč Evridiki, ki jo išče vsepovsod v težkem času velikih tragedij, vojn, oblastiželjnosti in nasilja. Svoje pesmi odlaga med mahove bežečega časa in se prepušča intenzivni emociji pesemskega in pesniškega doživetja.

“Čas ima človeka v oblasti, je dragocenost, ki jo dobi v zibel dete in se mu odtlej le odšteva. Njegovo nasprotje je brezčasje kot miselna kategorija, konstrukt, ki nastaja v prividu sneženja ali med poletavanjem češnjevih cvetov, ki jih trga veter in odnaša s seboj. Gre za doživetje, ki omili zavest konca. Majda Artač se mu odpira z zamahi besed, s pomočjo premetanih glasov ustvarja privid igre, riše kroge, vpleta števila, prešteva človekove želje, ki so v koronačasu usmerjene v osvobojen korak, v hojo brez mask, v bližino človeka.” Tako v spremni besedi ugotavlja pisateljica in literarna kritičarka Vilma Purič, ki se bo na predstavitvi pogovarjala z avtorico.

Pesmi, nastale v časovnem loku devetih mesecev od aprila do decembra 2021, tematizirajo motive bežečega časa ter spomina, minljivosti in večnosti, krhkosti in moči, veličine narave, ljubezni, odnosa med moškim in žensko, prepletenega s simboliko narave. V drugem delu zbirke pa mit Orfeja in Evridike na svojstven način odmeva v lirsko-dramski ogrlici Evridikin ples. Platnico s fotografijo Fabia Sturmana in ilustracije je oblikovala Chiara Sepin.

Dogodek organizirata Tržaško knjižno središče in Slavistično društvo Trst-Gorica-Videm. Pesmi bo brala profesorica Olga Lupinc.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme