Nova kraljica terana Katrin Štoka, doma pri Briščikih

V prvi polovici meseca avgusta smo se v Nabrežini pogovorili z letošnjo kraljico terana Katrin Štoka, ki je doma pri Briščkih. Njena izvolitev je potekala v nedeljo, 5. avgusta, v Pliskovici. Po uspešno opravljenih preizkusih znanja iz vinogradništva, kulturne dediščine Krasa in same degustacije vina so ji organizatorji izročili lento kraljice terana 2012, od lanske zmagovalke Maruše Rogelja iz Tomaja pa je Katrin prejela tudi krono. Katrin je uspešno končala tržaški Znanstveni licej Franceta Prešerna, nato se je vpisala na študij arhitekture v Trst in ga je prav tako uspešno dokončala. Po dokončanem študiju se je začasno zaposlila v raznih podjetjih, danes pa se kot samozaposlena ukvarja predvsem z oglasno grafiko. Poleti si vsakdanji kruh služi predvsem v poletnih središčih, v katerih je zaposlena kot vzgojiteljica.
Katrin pravi, da je kandidaturo za naslov kraljice terana letos vložila skoraj po naključju. Po svetovnem spletu je namreč iskala druge podatke in informacije, naletela pa je na razpis natečaja za kraljico terana. Lansko leto se je namreč z znanko pogovarjala o tem natečaju, ni se pa prijavila, ker je bila prepričana, da mora družina kandidatke doma pridelovati teran, kar pa v resnici sploh ni pogoj za prijavo na razpis. Pri Katrin doma namreč pridelujejo malvazijo in chardonnay, od rdečih sort pa refošk, saj njihovi vinogradi ležijo v lapornatem bregu pod Kontovelom. Proizvodnja krije domače potrebe, vina zato ne prodajajo. Komaj nato je Katrin začela razmišljati, kaj bi lahko od izvolitve za kraljico terena imela sama, po drugi strani pa jo je seveda zamikalo, kaj bi lahko k vsemu obstoječemu na Krasu tudi sama doprinesla.
Kot smo že zapisali, Katrin živi pri Briščikih, kjer je znamenita jama, dejavna pa je v KD Rdeča zvezda iz Saleža, v katerem so jo letos izvolili za podpredsednico, pred tem je opravljala tajniško vlogo, v društvo pa je vpisana od leta 1998, odkar namreč poje pri domačem zboru. Katrin zanima predvsem turistična promocija, sama pa pravi, da prihajajo po navadi turisti na Kras le za en dan, razen morda tistih, ki so tu vajeni preživeti več dni. Odlične možnosti za to nudi mladinski hotel v Pliskovici, na tržaški strani Krasa pa le-teh ni, zato se obiskovalci pri nas ne zadržujejo veliko časa.
Naslov kraljice terana vsako leto podeljuje Društvo vinarjev in vinogradnikov Krasa, za organizacijo dogodka pa skrbi gospa Majda Brdnik. Z njo se je Katrin pogovarjala in iz njenih besed tudi neuradno izvedela, da bo letos najbrž edina kandidatka, kar se je potem tudi zgodilo. Od nekdanjih kraljic terana je Katrin imela stike samo z Nežo Milič, ki je doma iz Zagradca in se zato poznata. Na izvolitvi je spoznala tudi lansko kraljico terana Marušo Rogelja, s katero sta se pogovorili o kraljičinih zadolžitvah.
Kako pa je potekala njena izvolitev? Še pred samim javnim dogodkom so Katrin povedali, kaj se mora naučiti, in ji za to predpisali tudi štiri knjižne naslove, v glavnem priročnike s področja vinogradništva in vinarstva, pa o turističnih znamenitostih Krasa. Katrin namreč priznava, da so ji ob izvolitvi zmanjkali nekateri bistveni podatki predvsem o slovenski strani Krasa. V tem pogledu pa seveda ugotavlja, da na slovenski strani meje (pre) malo poznajo nekatere tržaško-kraške znamenitosti, začenši z že omenjeno jamo pri Briščikih.
Katrin ob ocenjevanju ni pričakovala tako visoke ocene, saj so ji pri izpraševanju velikokrat pomagali. Prvi občutki po izvolitvi so bili predvsem zmedenost, njen cilj do naslednje nedelje (12. 8.) pa je bil ta, da si pripravi novo kraljevsko obleko ter krajši govor.
Kako pa si Katrin zamišlja promocijo Krasa? Koliko je prepričana, da bo mogla ob svojih uradnih kraljevskih obveznostih promovirati tudi drugo, torej tržaško oziroma “zamejsko” stran Krasa? To je njen veliki cilj, pravi. Nekdanjih kraljic terana namreč sploh ni zanimalo, kaj je na drugi strani meje, saj se tedaj ni še govorilo o skupnem teranu. Katrin si namreč nadeja, da bo zmogla kot kraljica prirediti tudi kak družaben trenutek na tržaški strani državne meje. Kot zanimivost naj povemo še to, da mora kraljica za svojo obleko poskrbeti sama, stroške za to pa ji seveda krije organizator. Katrin je za pomoč poprosila šiviljo svojega društva, in sicer Silvo Perčič, ki po navadi šiva kraške narodne noše. Njena hči Meta Lavrenčič, ki se odloča za študij modnega oblikovanja, se je zato spoprijela s to pomembno nalogo.
Kako pa si Katrin predstavlja naslednje leto, ko jo čaka kraljevanje? Sama pravi, da bo najbrž na višku svojega znanja čez leto dni, ko se bo iztekal njen mandat, saj si bo do tedaj nabrala veliko znanja in izkušenj. Njena predhodnica Maruša ji je po izvolitvi in predaji krone namreč zaupala, da se le-to po navadi stežka prepusti naslednici, saj je prav v tistem trenutku posameznica prepričana, da lahko največ stori za poslanstvo, h kateremu je bila poklicana oziroma za katerega
je bila izvoljena.
Primož Sturman

Njen veliki cilj je promocija “zamejskega” Krasa

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme