Nova knjižna izdaja Novega glasa

Po Nebeški poti – Peš od Ogleja do Svetih Višarij

Po Nebeški poti – Peš od Ogleja do Svetih Višarij je naslov nove potopisne pripovedi Naceta Novaka, ki jo je tednik Novi glas v teh dneh izdal v knjižni obliki. Avtor, po poklicu novinar, je pred leti pri Goriški Mohorjevi družbi že izdal svoj prvi potopis z naslovom Camino od Nove Gorice do Kompostele, ki velja kot ena prvih tovrstnih pripovedi slovite španske romarske poti v slovenščini. Tako kot opis španskega camina je tudi ta nova pohodniška pripoved najprej izhajala v obliki podlistka v našem tedniku, ki si je tokrat za knjižno izdajo prevzel tudi uredniško in izdajateljsko vlogo. Knjiga je že na voljo bralcem v slovenskih knjigarnah in spletni strani www.mohorjeva.it.

Kot avtor sam pove, je bilo srečanje s to “novo” potjo “Cammino Celeste” (svoj uradni status romarske poti si je ta pot pridobila pred dobrimi 15 leti), skoraj naključno. Med sobotnim izletom z družino je na Mostu ob Nadiži opazil na drogu usmerjevalne table deset centimetrov velik kvadrat s stilizirano modro ribico z napisom Cammino Celeste. Sploh ni vedel, za kaj gre, a pritegnila ga je, ker je puščica pod napisom usmerjala na ozko stezico, ki se je vzpenjala ob strugi Nadiže v divje, a čisto in prijazno zeleno okolje. S pravo osuplostjo pa je naslednjega dne, med obiskom Ogleja, zagledal na nosilcu prometnega znaka na deželni cesti isto oznako z modro ribico, kar je bilo dovolj, da se je v njem prebudila tista pohodniška sla, ki jo poznamo že iz njegove pripovedi španskega camina. In ko je zvečer vtipkal v Googlov brskalnik besedici Cammino Celeste, je pred njim že stal nov izziv za dopustniške dni: Cammino Celeste, po slovensko Nebeška pot, s štartno točko na otoku Barbana, iz Ogleja prek Furlanske nižine mimo bližine meje s Slovenijo vse do cilja na Svetih Višarjih, 1760 metrov visokem romarskem svetišču nad Trbižem. Septembra, bilo je leto 2019, se je z nahrbtnikom na ramenih in z vsem, kar spada zraven, na to 200 kilometrov dolgo pot tudi podal.

“Z besedo romar – pravi avtor – se z lahkoto poistovetim. Španski camino me je, čeprav nisem veren, obogatil z romarsko identiteto. Tak način potovanja, premikanja … s prenašanjem vsega, kar potrebuješ, na hrbtu … se mi zdi najbolj pristen in prvinski. Zato, ker si med hojo ves čas, korak za korakom, v stiku s tlemi in se ti po dveh, treh dneh te non stop povezave z materjo zemljo čuti izredno izostrijo in misli zbistrijo.”

Desetdnevna hoja po Nebeški poti z izjemno traso, ki vsak dan ponudi kaj novega, je tudi to ponovno srečanje s samoto, z divjo, prelepo naravo, žilavo v svoji mogočnosti in le z redkimi sem pa tja sledovi človeške navzočnosti, sprevrglo v pravo dogodivščino, polno izkušenj in spoznanj. “Mala velika avantura”, ki nima kaj zavidati velikemu španskemu caminu in jo avtor s svojimi neposrednimi opisi doživetij na zelo neposreden način posreduje bralcu.

Preberi tudi

Putinova Rusija

Aktualno

Putinova Rusija

24.04.2022
Bombe niso edino orožje

Uvodnik

Moč molitve

Uvodnik

Moč molitve

10.08.2022

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme