Nova evangelizacija zahteva prizadevanje vseh nas

“Caritas Christi urget nos (2Kor 5,14): Kristusova ljubezen napolnjuje naša srca in nas žene v evangelizacijo. On nas danes tako kot takrat pošilja v svet, da bi oznanjali njegov evangelij vsem ljudstvom zemlje (prim. Mt 28, 19). Jezus Kristus po svoji ljubezni priteguje k sebi vse ljudi. V vseh časih kliče Cerkev in ji izroča nalogo oznanjevati evangelij skozi nenehno aktualno poslanstvo. Zato je tudi danes potrebno bolj prepričano cerkveno prizadevanje za novo evangelizacijo, da bi znova odkrili radost verovanja in našli navdušenje za posredovanje vere. V vsakdanjem odkrivanju Njegove ljubezni zajema moč in živahnost misijonarsko prizadevanje vernikov, ki ne sme nikoli izginiti. Vera namreč raste, kadar jo živimo kot izkušnjo prejete ljubezni ter jo posredujemo naprej kot izkušnjo milosti in radosti. ”
S tem odlomkom berila Iz apostolskega pisma v obliki motu proprio z naslovom Vrata vere je papež Benedikt XVI. želel priklicati Cerkev, se pravi njeno občestvo, k temeljni apostolski nalogi. Dejstvo, da se je sveti oče izrazil za ‘prepričano novo evangelizacijo’, nikakor ne preseneča, saj se v tem poslanstvu morajo v današnjem svetu udejanjati prizadevanja vernikov, ki so poklicani, da Kristusovo besedo in nauk na novo utrdijo v družbi.
Prav zato je ta odlomek še kako zgovorno zvenel v cerkvi sv. Antona Novega, ko sta se tržaška slovenska in italijanska verska skupnost v četrtek, 28. februarja, zbrali okrog nadškofa Giampaola Crepaldija, da bi obhajali enega izmed najpomenljivejših trenutkov katoliške Cerkve. Bil je to dan, ko je papež Benedikt XVI. od 20. ure dalje zaupal vodstvo Cerkve kardinalskemu zboru, sam pa se umaknil v rezidenco v Castel Gandolfu v pričakovanju, da bo iz prihodnjega konklava izšel nov naslednik apostola Petra. Nadškof Crepaldi je vernike v cerkvi sv. Antona zbral predvsem zato, da bi Benediktu XVI. z izrednim molitvenim srečanjem izrazil bližino ob tako kočljivem prehodu, zlasti pa, da bi svetemu očetu izrazil globoko zahvalo za opravljeno dušnopastirsko delo. V svoji homiliji je tržaški škof poudaril, da je bil sveti oče Benedikt XVI. v osemletnem papeževanju nenehen pričevalec Kristusovega trpljenja: “Bil je to čas sijajnega in težkega poslanstva. V tem trenutku izražamo papežu našo bližino in se mu iskreno zahvaljujemo, da je znal vselej obdržati našo Cerkev kot eno samo telo. S tem nas je potrdil v veri in v cerkvenem občestvu”. Tržaški škof, ki so mu bili ob strani duhovniki tržaške škofije, med njimi tudi vikar za slovenske vernike g. Anton Bedenčič, častni škof Evgen Ravignani in predstavniki ostalih veroizpovedi v Trstu, je obenem izrazil prepričanje, da bosta Božja milost in Sveti Duh vodila kardinale v izbiro prave osebe. Obenem je msgr. Crepaldi poudaril, da “papežev odstop nalaga na naše rame še večjo odgovornost v luči pričevanja Kristusove besede”: nova evangelizacija zahteva prizadevanje vseh nas …
IG

Cerkev sv. Antona Novega / Molitveno srečanje za papeža Benedikta XVI.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme