Nova brv čez Sočo v Solkanu

Piše: Samuel Devetak

Februarja 2021 naj bi jo predali namenu

Pred kratkim je minilo leto dni od podpisa pogodbe za izgradnjo brvi čez Sočo v rekreacijskem parku Soča fun park v Solkanu. Nova brv bo zelo uporabna tako za pešce kot za kolesarje, ker bo olajšala povezavo med bregoma Soče v Solkanu in bo tako omogočila lažji dostop do kolesarske poti Solkan-Plave. Jekleni viseči most je nastal v okviru projekta Soča-Isonzo, ki ga vodi Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje EZTS GO in je financiran s sredstvi evropskega programa čezmejnega sodelovanja Interreg Italia-Slovenija 2014-2020 (v vrednosti 1,4 milijona evrov). Arhitektka in vodja projekta je Fabiana Pirih.

Danes je brv v končni fazi, saj že izvajajo montažo prekladne konstrukcije in že dobiva svojo končno podobo, februarja pa naj bi bila predana namenu. Ko je bila razglašena epidemija, je prišlo do zamude z dobavo nekaterih gradbenih elementov. Gradnja se je nadaljevala poleti, avgusta so montirali 15 m visoka nosilna pilona na obeh bregovih reke, v prvem tednu oktobra pa še nosilne jeklenice, objemke in vertikalne vešalke.

Nedvomno gre za izjemen projekt tako s tehničnega kot s strokovnega vidika, saj tovrstnih brvi v Sloveniji ni. Brv je dolga 120 metrov in široka tri. Ob enakomerni obremenitvi bo lahko na njej okoli 1000 ljudi (predvidena obtežba mostu 280/m2). S tem novim mostom, namenjenim pešcem in kolesarjem, Solkan pridobi neke vrste tromostovje skupaj z drugima dvema mostoma, ki sta pa namenjena železniškemu in cestnemu prometu. Eden od glavnih projektov združenja EZTS GO je razširjenje kolesarskih poti – člani združenja nameravajo v naslednjih letih širiti mrežo čezmejne kolesarske steze po Gorici, Novi Gorici, Šempetru in Vrtojbi. Cilj projekta Soča-Isonzo je ohraniti in promovirati kulturno dediščino omenjenih občin in tako povečati turistično privlačnost naših krajev. Projekt vodi združenje EZTS GO (GECT GO – Gruppo europeo di cooperazione territoriale) v sodelovanju z Goriško občino, Mestno občino Nova Gorica in Občino Šempeter-Vrtojba.

Most ima pa tudi neko dodatno simbolično vrednost glede okvira, v katerem je nastal – predstavlja namreč povezanost med mestoma, je simbol za spojitev somestja in krepkejše sodelovanje v čezmejnem prostoru. Dve Gorici sicer deli državna meja, a kljub temu odločno in prepričano še naprej hodita po skupno začrtani poti, o čemer nedvoumno priča daljnovidna kandidatura za evropsko prestolnico kulture v letu 2025, ki naj bi skupnemu goriškemu prostoru doprinesla vsestranski razvoj.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme