Nov začetek dirkalne sezone 2024 in novi izzivi kluba Scuderia Gorizia Corse iz Gorice

Piše: Tamara Mizerit

Na Rallye Monte-Carlo

Vsak nov izziv zahteva veliko truda, priprav in vztrajnosti, dejavnike, ki so potrebni v vsakem športu za doseganje rezultatov in uspehov. Udeležba posadke Scuderie Gorizia Corse, voznik Federico Laurencich in sovoznik Alberto Mlakar, na reliju Jännerrallye v Avstriji, prvem reliju v letu 2024, je bila potrebna, koristna in šola oz. priprava na njun nastop na reliju Monte Carlo konec januarja na otvoritveni dirki za svetovno prvenstvo kot prva goriška posadka v zgodovini. Jännerrallye sta dirkača izbrala zato, da bi se soočila z vsemi vremenskimi in cestnimi razmerami, značilnimi za zimsko sezono. Dirka v Freistadtu, oddaljena približno 530 km od Gorice, je bila prvo avstrijsko državno prvenstvo v reliju in je potekala od 5. do 7. januarja 2024 v 18. etapah na skupno 815 prevoženih km. Na startu sta se dirkača predstavila z njunim dirkalnikom Peugeot 106 N2 1600 na prednji pogon. Hladno in vetrovno vreme, močan dež, ki se je v soboto popoldne spremenil v sneg in led na cestišču – vsi ti pogoji so bili temeljnega pomena za posadko, ki je odlično premagala vse ovire z uporabo različnih pnevmatik ter s pomočjo ekipe v servisu (Lorenzo Franzoni in Martin Pipan) in pomožne izvidniške ekipe (voznik Cristian Terpin in sovoznik Lorenzo Lamanda), ki je pred njo prevozila, si ogledala in testirala progo. Po dveh dneh tekmovanja je ekipa zasedla 39. mesto med 67 prijavljenimi, četrto mesto v razredu 7.3 ter sedmo mesto med dirkalniki z dvokolesnim pogonom. Najvažnejše je bilo priti do cilja, saj je sposobnost prilagajanja težkim vremenskim razmeram ekipi omogočila, da je v sedemnajstem krogu dosegla najboljši čas v razredu 7.3 in drugi najboljši čas med dirkalniki z dvokolesnim pogonom, nato ji je v osemnajstem in zadnjem krogu uspelo s pravim ritmom in zadovoljstvom prečkati ciljno črto. “Bila je edinstvena, naporna, a koristna izkušnja, glavni cilj je bil dobiti pravo koordinacijo in skupni jezik z izvidniško ekipo. V teh situacijah šteje glava več kot noga. Na dirko smo pristopili, kot da bi šlo za svetovno prvenstvo, torej samo dva ogleda proge ter vožnja v ekstremnih vremenskih razmerah,” tako sta nam povedala Federico in Alberto, ki se sedaj pripravljata na 92. Rallye Monte-Carlo, ki se uradno začne v ponedeljek, 22. januarja 2024, prav z ogledom prog.

Tako kot si najboljši športnik želi nastopati na olimpijskih igrah, so sanje vsakega reli dirkača nastopiti na svetovnem prvenstvu, še posebno pa na reliju Monte Carlo, najdaljšem, najbolj znanem in vremensko najbolj nepredvidljivem tekmovanju. Izkušena in tesno povezana ekipa Laurencich-Mlakar, ki se bo konec januarja udeležila prve dirke svetovnega prvenstva v reliju FIA World Rally Championship 2024, bo ponesla ime kluba in mesta Gorica v svet. Otvoritvena dirka svetovnega prvenstva bo potekala od 22. do 28. januarja 2024 s startom, zaključkom in podelitvijo nagrad v monaški kneževini ter z različnimi hitrostnimi preizkušnjami v petih departmajih Francije. Dirko bosta pričela v četrtek, ko ju čakata dve nočni hitrostni preizkušnji, z dirkalnikom Škoda Fabia Evo ekipe PA Racing iz Bergama. V petek, soboto in nedeljo bo sledilo še ostalih 17 HP, dolgih 325 km, za skupno 1650 prevoženih kilometrov. Start in cilj relija bosta v monaški kneževini, medtem ko bodo hitrostne preizkušnje speljane po vijugastih cestah francoskih regij Provansa–Alpe–Azurna obala. Spremenljive vremenske zimske razmere, vožnja tako podnevi kot ponoči po izmenično suhih, mokrih, zasneženih in ledenih odsekih so glavne značilnosti tega zahrbtnega in fascinantnega športnega izziva, zato bo glavna namera goriške dvojice prispeti do ciljne rampe v Monte Carlu. Prijavljenih je 70 posadk iz 21 držav, od teh jih je osem iz kategorije WRC, 24 iz kategorije WRC2 (sem spada ekipa Laurencich-Mlakar, edina posadka iz Furlanije – Julijske krajine na tem reliju), tri iz kategorije WRC3 in 35 iz ostalih kategorij.

V petek, 19. januarja 2024, sta dirkača v dvorani UGG v Gorici navzočim predstavila svoje cilje in pričakovanja pred odhodom na dirko, na katero se pripravljata več kot leto dni. Dirka je tudi s finančnega vidika zelo zahtevna, zaradi tega sta se zahvalila sponzorjem, pokroviteljem, Občini Gorica, ACI Gorica, GO! 2025 Nova Gorica-Gorica, AMD Gorica, vsem medijem ter še posebno lastnemu klubu Scuderia Gorizia Corse za vso pomoč in podporo pri uresničitvi tega načrta. Predstavila sta tudi dirkalnik Škoda Fabia EVO ekipe PA Racing iz Bergama, s katerim sta lansko sezono že dirkala in osvojila prvo mesto na Rallyju Vipavska dolina.

V imenu Občine Gorica je navzoče pozdravil svetnik Giulio Daidone, nato ustanovni član in častni predsednik kluba Scuderia Gorizia Corse Giovanni Franz Franzoni ter vodji AMD Gorica Miro Lipičar in Renato Hvala, s katerima se, kar se reli dirk tiče, tkejo niti za organizacijo nečesa skupnega v letu 2025. Večer je povezoval in vodil predsednik kluba Scuderia Gorizia Corse Luca Benossi.

V nedeljo, 21. januarja, je ekipa odpotovala v Francijo, kjer si bodo lahko do srede ogledovali traso. V četrtek bosta na sporedu prvi dve hitrostni preizkušnji, ki bosta potekali ponoči. Nato bodo sledile še ostale hitrostne preizkušnje z zaključkom v nedeljo pred monaškim kazinojem, kjer bo postavljena ciljna rampa.

Nekateri člani goriškega kluba, prijatelji in navijači se bomo na reli Monte Carlo odpravili navijat in podpirat dvojico, ki bo vozila s številko 37 na dirkalniku, ostali bodo lahko reli spremljali po televiziji ali spletu in na raznih športnih kanalih. O dogajanju bomo obveščali tudi na spletnih straneh kluba Scuderia Gorizia Corse.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme