Nov prostor za usposabljanje mladih kuharjev in natakarjev

Piše: Kat

Gorica Odprtje laboratorija za gostinstvo zadruge Ad Formandum

V Gosposki ulici v Gorici so v ponedeljek, 29. januarja, uradno predali namenu prostore novega laboratorija za gostinstvo zadruge Ad Formandum. Laboratorij, ki je namenjen usposabljanju kuharjev, natakarjev in slaščičarjev, je opremljen s tehnološko najsodobnejšimi stroji in pohištvom. Gre za prijeten, dinamičen prostor, primeren za razvoj kuharskih sposobnosti mladih študentov in njihove ustvarjalnosti, v katerem bo na moderen način potekal izobraževalni proces. Učitelji bodo imeli na razpolago najprimernejše okolje za razvoj novih kulinaričnih tehnik, raziskovanje visokokakovostnih sestavin in usposabljanje navdušenih mladih kadrov. V prenovljenih prostorih je dvanajst postaj za 24 tečajnikov in večja dvorana, kjer bo lahko vadilo po 24 natakarjev.

Laboratorij je zadruga Ad Formandum pridobila v nekdanjem marketu na vogalu z Ulico Malta. Obnova se je začela novembra 2021, celotna naložba pa je vredna skupno 750.000 evrov. Nove prostore so pridobili z deželnim prispevkom 241.105 evrov za tehnološko prilagoditev izobraževalnih laboratorijev, s prispevkom 30.000 evrov nepovratnih sredstev iz Razvojnega sklada zveze Confcooperative FVG in 120.000 evrov brezobrestnega posojila, ki so ga najeli pri ZKB. Poleg tega so koristili davčne olajšave Superbonus 110 za neprofitne organizacije v višini 112.550 evrov. Ostali del zneska so krili s posojilom.

Pred uradnim odprtjem laboratorija je bila v goriškem Kinemaxu okrogla miza z naslovom Izobraževalna metoda brez simulacije, med teorijo in prakso, ki jo je vodila novinarka Nada Čok in na kateri so strokovnjaki opozorili na velik pomen poklicnega izobraževanja, ki mlade pripravlja na vstop na trg dela. Po uvodnem pozdravu župana Rodolfa Ziberne, ki je izrazil skrb zaradi pomanjkanja osebja v gostinskem sektorju, še posebno z vidika prihajajoče EPK 2025, je navzoče nagovorila predsednica Ad Formanduma Mirjam Malalan. “Skupaj gradimo prostor, kjer se prepletajo ideje, znanje in skupna vizija. Prepričana sem, da bomo skozi naša sodelovanja še okrepili vezi med nami in ustvarili trajne projekte,” je dejala in opozorila, da so se pred kratkim preoblikovali v socialno zadrugo, odprtje laboratorija pa uresničuje željo po vlaganju v strokovno rast mladih. Iz Rima je pozdravila senatorka Tatjana Rojc, deželni svetnik stranke Slovenska skupnost Marko Pisani pa je poudaril, da je Dežela FJK zelo pozorna na razvoj poklicnega izobraževanja, ki je bistveno za turistični razvoj ozemlja.

Kot rečeno, je bila na programu tudi okrogla miza, na kateri so sodelovali Arduino Salatin, profesor na salezijanskem univerzitetnem inštitutu v Benetkah, Emanuele Massagli, raziskovalec na rimski univerzi LUMSA, Massimo Peron, direktor državnega urada Fundacije Ciofs Fp ETS, in Alessandro Infanti, direktor zadruge Ad Formandum. Gostje so spregovorili o pravnem okviru, v katerem delujejo izobraževalni inštituti, kakršen je Ad Formandum, in o pomenu povezovanja študija v učilnicah in laboratorijih z vključevanjem v svet dela. Gre za metodo študija, ki je potrebna za usposabljanje mladih kadrov in celostno rast učencev.

Srečanje je sklenila deželna odbornica za delo Alessia Rosolen. Poudarila je, da na Deželi FJK namenjajo veliko pozornosti poklicnemu izobraževanju, ker gre za način usposabljanja, ki se zelo dobro odziva na različne sposobnosti mladih in jim daje možnost, da si naberejo znanje in lažje vstopijo v svet dela. Udeleženci dogodka so si na koncu lahko ogledali laboratorij, okusili slane in sladke jedi, ki so jih pripravili dijaki gostinske šole, in nazdravili z vini Združenja proizvajalcev rebule z Oslavja ter z žganjem destilarne Nonino.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme