Nov logotip uporablja pisavo kot komunikacijsko sredstvo

Gorica, Nova Gorica Razglasitev zmagovalca razpisa za celostno grafično podobo GO!2025

Mladi grafični umetniki Michele Pastore, Giulia Bardelli in Andrea Guccini, ki sodelujejo v bolonjskem Studiu But Maybe, so zmagovalci razpisa za celostno grafično podobo GO!2025. EZTS GO in Javni zavod GO! 2025 sta namreč prejšnji teden na tiskovni konferenci v hiši Morassi-Panizzolo v grajskem naselju predstavila novo celostno grafično podobo za Novo Gorico – Gorico EPK 2025 in razglasila zmagovalca natečaja za izdelavo novega logotipa.

Ob prisotnosti županov obeh mest, Rodolfa Ziberne in Klemena Miklaviča, ter večjih ustanov, ki sodelujejo pri projektu Evropske prestolnice kulture 2025, sta pozdravila tudi predsednik EZTS GO Paolo Petiziol in deželni svetnik Diego Bernardis. Direktorica EZTS GO Romina Kocina je ponazorila različne faze “tekmovanja idej”, ki se je začelo poleti 2021 in zaključilo februarja 2022 in katerega namen je bil identificirati značilen in edinstven prepoznavni znak za projekt GO! 2025. Izbira je bila še posebej zahtevna, saj ni šlo le za izdelavo samega logotipa, pač pa za oblikovanje celostne usklajene grafične podobe ob upoštevanju vseh podtem prijavne knjige Bidbuka in značilne turkizne barve – naravne lastnosti reke Soče. Hkrati je bilo treba pri procesu oblikovanja upoštevati tudi druge značilnosti: izvirnost, inovativnost, vključevanje in “brezmejnost”, saj takšna mora biti nova evropska prestolnica.

Identifikacija logotipa je pri prijaviteljih vzbudila veliko zanimanja, kar – preneseno v številke – pomeni več kot 3.500 obiskovalcev spletne strani z vsega sveta, približno 90 registracij in 67 oddanih grafičnih predlogov. Predloge je ocenjevala komisija strokovnjakov, ki je prepričana, da predlog zmagovalne ekipe zaznamujejo visoki estetski standardi, “popolnoma se ujema z idejo o evropski prestolnici kulture. Logotip je tudi zelo prilagodljiv in vsestranski, prepoznavnost blagovne znamke je razumljiva.”

Vsi trije zmagovlaci so samostojni podjetniki, Studio But Maybe pa se ukvarja z blagovnimi znamkami, spletnim oblikovanjem, programiranjem, založništvom in ustvarjanjem vsebin za naročnike s področja kulture, trgovine, institucij in neprofitnih organizacij. S konceptom “Pisave za Novo Gorico – Gorico 2025” so želeli prikazali značilnosti in posebnosti ozemlja Nove Gorice in Gorice – razvili so predlog razpoznavne podobe, ki bi presegla tradicionalni koncept logotipa. Dejali so, da “ne gre le za statično in reduktivno vizualno identiteto, temveč za prožen in nenehno spreminjajoč se sistem, ki uprizarja čezmejno, večkulturno, večjezično, inovativno in zeleno realnost.”

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme