“Notni zapis, ki postane petje, ljubezen, življenje”

Piše: Danijel Devetak Fotografije: DD

Gorica 64. revija pevskih zborov Cecilijanka

Prejšnji konec tedna, 18. in 19. novembra, je v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici spet zaživel praznik petja – tradicionalna revija pevskih zborov, 64. Cecilijanka, ki jo je pod pokroviteljstvom goriške občine, ob podpori Javnega sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije in Avtonomne dežele Furlanije – Julijske krajine ter ob sodelovanju Sveta slovenskih organizacij organizirala ​​Zveza slovenske katoliške prosvete.

Kot sta v soboto, 18. novembra, na odru povedala mlada napovedovalca Ema Terpin in Marco Fior (pri reviji so sodelovali člani skupine O’Klapa, ki deluje v okviru Skupnosti družin Sončnica, za vezno besedilo pa sta poskrbela Kea in Lenart Vogrič), je bilo geslo letošnje Cecilijanke Notni zapis, ki postane petje, ljubezen, življenje – skladba. V fokus so torej postavili primorske skladatelje, ki “pomagajo pri kulturnem in glasbenem razvoju družbe, omogočajo raznolikost melodij in glasbeno interpretirajo trenutke v zgodovini; kot pisatelj, ki s slogom pisanja prikaže določeni trenutek v času, skladatelj obravnava svoja čustva tako, da jih poda na notno črtovje”. Iz zamejskega prostora so tokrat izbrali štiri sodobne skladatelje – Patricka Quaggiata, Davida Bandlja, Hilarija Lavenčiča in Davida Clodiga -, ki so podali nekaj osebnih misli o skladanju, o tem, kdo je skladatelj, kako nastane notni zapis, katere občutke ima umetnik, ko sklada in ko prisluhne izvajanju svojih del. In lepo je bilo videti, da je marsikateri izmed letos nastopajočih zborov segel prav po skladbah omenjenih glasbenikov.

Tokrat je s pisano paleto slovenskih umetnih in ljudskih pesmi ter biserov iz svetovne zakladnice zborovske literature skupno nastopilo 14 zborov iz Goriške, Tržaške, Benečije, Koroške in Slovenije. V soboto je prvi stopil na oder Mešani mladinski pevski zbor Emil Komel, ki ga vodi David Bandelj, sledili so Mešani pevski zbor AmorVincit iz Nove Gorice (dir. Ingrid Kragelj), Moški pevski zbor Mirko Filej iz Gorice (dir. Zdravko Klanjšček), Moški pevski zbor Fantje izpod Grmade s Krasa (dir. Bogdan Kralj, na kitaro jih je spremljal Franko Reja), Moški pevski zbor Skala iz Gabrij (dir. Aljoša Saksida) in Mešani pevski zbor Lojze Bratuž iz Gorice (dir. Igor Hodak).

Isti večer je s svojim nagovorom – prvič v vlogi predsednika ZSKP – dal ton večeru Miloš Čotar. Med drugim je “z veseljem in zadoščenjem” poudaril, da je Cecilijanka pravi praznik, priložnost, ko lahko skupaj prisluhnemo zborom, se srečamo, izmenjamo mnenja in načrtujemo prihodnost. Hkrati pa na čelu organizatorja občuti – in občinstvu z veseljem posreduje – “energijo, voljo do druženja in dela, požrtvovalnost in elan, ki odlikujejo našo skupnost in ki jih na čelu organizacije občutim ob sebi in ki jih želim upoštevati z največjo odgovornostjo”. Že dolga prehojena pot “nam gotovo nalaga odgovornost, vendar prepričan sem, da je odgovornost tudi v tem, da se skušamo prilagajati svetu, ki se neizbežno spreminja. Menjujejo se zanimanja in ustvarjajo se nova čutenja”. Tudi tokratna revija, na kateri je nastopilo preko tristo pevcev, je bila priložnost za spoznavanje, spodbuda za nadaljnje povezovanje in utrjevanje sodelovanja. Revija potrebuje in ceni “prvenstvene protagoniste” – pevce in dirigente -, pa tudi skladatelje, mlade in manj mlade, ki “svoje glasbeno znanje in izvirni navdih zapišejo na notni papir”, tiste, katerih “ustvarjalnost ostaja pogosto premalo poznana ali ne dovolj ovrednotena”, je pa tesno povezana z izvajanjem in s trenutkom, ko skladbe zazvenijo pred občinstvom: šele takrat se sklene krog glasbene čarovnije. Čotar se je spomnil, kako je prof. Stanko Jericijo delil pevcem rokopise, jih nato pobral in na naslednjih vajah vrnil s popravki: zbor Bratuž mu je bil “skladateljski laboratorij”. Prav tako se je spomnil drugega goriškega skladatelja, Mirka Špacapana, tudi vidnega politika iz vrst SSk, s katerim je veliko let sodeloval v Deželnem svetu FJk, in ki bi v tem tednu slavil 70 let: “Mirko je bil živa priča tistega čarobnega kroga, ki se sklene med skladateljem, zborovodjo in pevcem, saj je osebno združeval vsa tri poslanstva.” Na koncu je Čotar izrazil željo, da bi Cecilijanka ostala “lep pevski praznik ljudi, ki dobro mislijo in ki se med sabo lepo imajo”.

V nedeljo, 19. novembra, je drugemu delu revije prisluhnila polna dvorana KCLB. Nastopili so Mešani pevski zbor F. B. Sedej iz Števerjana (dir. Patrick Quaggiato, klavirska spremljava Michela Sbuelz), Moški pevski zbor Trta iz Žitare vasi na Koroškem (dir. Tomaž Boškin), Mešani pevski zbor Hrast iz Doberdoba (dir. Dario Bertinazzi), Mešani pevski zbor Naše vasi iz Tipane v Benečiji (dir. David Tomasetig), kot italijanski gost Mešani pevski zbor Piero Poclen U.T.E. iz Tržiča (dir. Franca Zanolla, klavirska spremljava Dimitri Candoni), Goriški komorni zbor iz Nove Gorice (dir. Bogdan Kralj), Mešani pevski zbor Mačkolje (dir. matej Lazar) in Mešana mladinska vokalna skupina Emil Komel iz Gorice (dir. Mirko Ferlan, klavirska spremljava Elisabetta Cavaleri), ki je z mladostnim elanom sklenila res prijeten glasbeni praznik.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme