Nogometaši amaterji že na delu

Piše: HC

Domače nogometne ekipe so že začele vadbo

Nogometaši amaterji, vsaj tisti iz višjih lig, so že na delu. Med koncem julija in prvimi dnevi avgusta so se moštva zbrala in začela s treningi pred sezono, ki bo startala konec meseca z državnim in deželnim pokalom ter v nedeljo, 11. septembra, z ligaškimi nastopi. Edinole elitna liga se bo pričela že teden prej, 4. septembra.

Na startu bo tudi v letošnji sezoni deseterica ekip, vse oči pa so uprte zlasti ravno v najvišje deželno tekmovanje, kjer bo slovensko nogometno gibanje zastopala trojica Kras Repen, Sistiana/Sesljan in Juventina. Slednja je po napredovanju prevzela mesto Primorca, ki je izpadel v promocijsko ligo, v kateri bo tudi naš edini predstavnik. V bistvu res odmevnih prestopov med igralci to poletje ni bilo, podobe postav so se seveda kot ponavadi bolj ali manj spremenile, nekaj več novosti je pri trenerskih stolčkih. Največ pozornosti vzbuja kajpak Denis Godeas, nekdanji prvoligaški ostrostrelec, ki je trener v Vižovljah postal maja pred play-outom, enajsterico je privedel do obstanka, uprava sesljanskega kluba pa ga je nato potrdila. Na svojem mestu ostaja tudi Krasov strateg Radenko Kneževič, ki je že pravi simbol repenskega društva. Pri Juventini je bil kajpak potrjen akter prestopa Nicola Sepulcri, Trebence pa je prevzel nekdanji trener Krasa in Primorja Michele Campo, ki je nazadnje vodil ekipo na Siciliji v elitni ligi. Kakšni bodo apetiti omenjenih štirih klubov, je izpod senčnika težko napovedovati, zaenkrat so vsi stopili v novo sezono z velikim elanom. V Štandrežu po povratku v A ligo amaterjev skrbi zlasti razsvetljava ob igrišču, ki jo je treba urediti, drugače se bo morala Juventina seliti igrat drugam.

V prvi amaterski ligi bosta mesto pod soncem tudi v sezoni 2022/2023 iskali Mladost in Zarja. V Doberdobu bo še dalje na čelu fantov Roberto Veneziano, v Bazovici pa je novi trener povratnik, domačin Fabio Jurinčič. V drugi amaterski ligi bodo tako kot lani merili moči Breg, Primorje, Sovodnje in Vesna, ki se je že ambiciozno predstavila javnosti na dogodku ob vaškem prazniku v Križu.

Naj pripišemo, da se začenja sezona, ki sledi junijski Europeadi, ko so Žile, reprezentanca slovenskih nogometašev v Italiji, uspešno nastopile na evropskem prvenstvu avtohtonih narodnih manjšin na avstrijskem Koroškem. Zasedle so ugledno sedmo mesto. Hvalevredno je, da so bila zastopana prav vsa naša društva. Projekt Združenja slovenskih športnih društev v Italiji in deželne nogometne zveze FIGC je nedvomno dal novega navdušenja in zagona celotnemu zamejskemu nogometnemu gibanju. Upajmo, da bodo rezultati segli tudi v klubsko sezono.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme