Tržaška

Nocoj je ena lepa noč

Nocoj je ena lepa noč

Piše Jurij Paljk / Božični koncert devinskih pevk in pevcev v Štivanu

Nocoj je ena lepa noč je bil naslov božično uglašenega koncerta v cerkvi sv. Janeza Krstnika v Štivanu na praznik sv. Štefana, dan po Božiču v minulem letu.
“Naj vam milina in radost božičnih pesmi napolnita srca in ogrejeta duše”! so zapisali na koncertni list devinske pevke in pevci, ki so pripravili nepozabno doživetje. Koncert je bil namreč prav slovensko uglašen, na njem je prišlo na dan naše božično izročilo, predvsem pa je bilo lepo, da so nastopile in nastopili prav vsi pevci, ki vadijo na sedežu devinskih pevskih zborov. Izbor božičnih pesmi je bil pravšen za božični čas, naslanjal se je na našo bogato krščansko izročilo in zakladnico slovenskih božičnih pesmi.
Otroški zbor Ladjica, ki ga vodi Olga Tavčar, je nastopil ob klavirski spremljavi Barbare Corbatto in za začetek zapel ljudsko Tam stoji pa hlevček. Na kitaro sta ubrano zaigrala Petra in Saša Pahor, ki se učita v SCGV E. Komel, mentorica jima je Marja Feinig. Znana pesem Jingle bells nas je ogrela, prav tako Gačnikova Bim, bam, bom.
Zborovodja Mirko Ferlan je s fantovsko vokalno skupino Devin – Nabrežina pripravil Bratuževo pesem Noč najjasnejša; fantje so zapeli dovršeno in potrdili, da ima dirigent z mladimi sestavi srečno roko, da jih navdušuje za petje in tudi, da se za prihodnost zborovskega petja na tem koncu naše dežele ni bati.
Suvereno so nastopili tudi Fantje izpod Grmade, ki jih vodi Herman Antonič; zapeli so ljudsko Nocoj je ena lepa noč v Godničevi priredbi in Polnoč Mirka Špacapana in Tomeka Vetriha.
Staro slovensko pesem Novoletna koleda v Močnikovi priredbi so zapeli pevci Združenega moškega zbora, nato je nastopila vokalna skupina Devinskega mladinskega krožka ob spremljavi na kitaro Stefana Bearzija, ki je zapela Jingle bells.
Prav gotovo pa je bilo za polno cerkev posebno doživetje prisluhniti razgibani izvedbi Slovenskega Božiča, ki ga je po ljudskih napevih uglasbil Matija Tomc, zborovodja je bil Herman Antonič.
Nada Tavčar je kot Marija očarala s svojim znanjem in toplim, čarobno obarvanim glasom, Igor Antonič je bil prepričljiv kot Jožef, krčmarica je bila prepričljivo odločna Nina Pahor, krčmar je bil suveren Ivan Komar, s prižnice je vse navdušila z zvonkim, a mehkim glasom kot angel Lucija Tavčar, prva pastirica je bila Mira Tavčar, druga pastirica pa Tina Fabi Pahor, obe sta bili suvereni in prepričljivi.
Mara Bearzi, Martina Bearzi, Svetlana Brecelj, Arianna Moro in Petra Pahor pa so bile pastirice, ki so s svetilkami prihajale in odhajale s prizorišča pred oltarjem.
Če kdo ne ve, kaj je Božič in kaj je slovensko božično vzdušje, je to gotovo lahko (po) doživel ob Slovenskem Božiču v Štivanu.
Skupna pesem vseh nastopajočih, Irvina Berlina White Christmas ob klavirski spremljavi pianistke Beatrice Zonta, je sklenila krasen koncert.
Za kroniko povejmo, da je priložnostno misel ob Božiču pripravila Nina Pahor, prebrala jo je Lea Ušaj, ki je tudi povezovala koncert.
Ob koncu koncerta smo prisotni izrekli z gromkim aplavzom svoje odobravanje, ki smo ga potem nadgradili z osebnimi čestitkami nastopajočim pevcem. Svojo zahvalo smo izrekli predvsem mladim, tudi zato, ker taki koncerti zares pokažejo, da znamo še biti skupnost, tako verska kot narodna, predvsem pa vežejo in delajo vaško skupnost bolj kot vse drugo.
Iskrene čestitke vsem za imeniten koncert!

Slike

11.01.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2018 Noviglas, Vse pravice pridržane!