Noč klasikov

V petek, 12. januarja 2018, je bila večina klasičnih licejev v Italiji odprtih do polnoči. V vseh šolah so imeli namreč Noč klasičnih licejev, ki že četrto leto zapored odpira šolska vrata in vabi bodoče dijake, nekdanje dijake in vse tiste, ki jim je pri srcu klasična kultura. Na liceju Franceta Prešerna v Trstu so letos drugič sodelovali pri pobudi in organizirali Noč klasičnih licejev. Od 18. ure dalje so imeli zelo bogat kulturni spored, ki so ga oblikovali dijaki sami.
Kot vsi italijanski klasični liceji so prireditev začeli z videoposnetkom, ki ga je pripravil klasični licej Gulli e Pennisi iz Acirealeja na Siciliji, ki je bil pred štirimi leti pobudnik tega dogodka. Sledilo je branje spisa dijakinje iz Avezzana, s katerim je zmagala na natečaju Zakaj je klasična še vedno aktualna.
Navzoče sta pozdravili ravnateljica Loredana Guštin in profesorica Lidija Rupel, ki je letos koordinirala celoten projekt Noči klasičnega liceja.
Sledil je osrednji del prireditve, pri katerem so imeli glavno vlogo dijaki. Sami so si namreč zamislili, kako bi na čim boljši način publiki predstavili klasično vzporednico liceja Franceta Prešerna. Dijaki petega razreda so imeli govor Mi, skoraj ex, v katerem je vsak od njih izpostavil, kaj mu je pustilo šolanje na klasičnem liceju. Poudarili so predvsem to, da jim klasični licej nudi dobro pripravo na vseh področjih in kulturno razgledanost ter kritičnost. Dijakinja, ki je bila prejšnje šolsko leto na izmenjavi na Danskem, pa je povedala, da se je zaradi znanja grščine in latinščine z večjo lahkoto naučila danskega jezika.
Po njihovem govoru je spregovoril vodja Deželnega šolskega urada Igor Giacomini, ki je povedal, da je prišel na prireditev iz uradne dolžnosti, a tudi kot nekdanji dijak klasičnega liceja. Tudi sam je poudaril, kako pomemben je bil zanj klasični licej, ki daje samozavest in kritičnost. Med drugim je povedal, da klasično šolanje ustvarja aktivne državljane.
Sledila je igrica Klasična forever, ki jo je pripravil 4. razred na besedilo profesorja Pulvirentija: dijakinja mora v razredu povedati, zakaj se je odločila, da bo obiskovala klasični licej. Ker ne zna odgovoriti, ji pri tem pomaga Kvint Fabij Avgust, ki ji pokaže razne poklice, ki jih lahko opravlja po klasičnem liceju.
Na vrsti so bili nato glasbeni utrinki: dijaki so prebirali pesmi, ki so na kakšen način povezane z antiko. Ob branju ene izmed teh je s svojo koreografijo zaplesala dijakinja Noel Piščanc. Posebnost tega dela sta bili dve uglasbeni pesmi: Katulovo Carme 5 je uglasbil dijak Simon Kravos.
Pesem je odpela Mira Tavčar, na klavir jo je spremljal Simon Kravos. Lorenzo Dari je uglasbil Asklepiadovo pesem. Pri tej uglasbitvi je sam igral na tolkala, Simon Kravos na klavir, Mira Tavčar pa je pela. Dijaki so presenetili poslušalce tudi s “pogovorom” med Prešernom in Dantejem, ki ga je spesnila dijakinja Katarina Polojaz. Njena sošolca sta zelo prepričljivo odigrala vlogi Danteja in Prešerna. Prvi in drugi razred pa sta prikazala pravo rimsko pojedino.
Prvemu delu programa sta sledili pavza in prava pojedina, na kateri so se lahko srečali nekdanji dijaki in videli svoje profesorje, se pogovarjali med seboj…
Ob koncu so bile razne delavnice, ki so se jih lahko udeležili gostje. Lahko so med seboj tekmovali v interaktivni igri Kahoot in preizkušali svoje znanje grške in rimske kulture; imeli so delavnico kromaografije, rimske kuhinje; lahko so si ogledali slike z izleta na Dunaju, na katerem so se dijaki klasičnega liceja podili decembra, imeli so matematično-znanstveno delavnico in info točko, kjer so bodočim dijakom in njihovim staršem razlagali o novostih, ki jih bodo vpeljali na klasičnem liceju.
Uspešen večer se je končal v veliki dvorani z glasbenim intermezzom, za katerega je poskrbel Simon Kravos na klavirju. Nazadnje so, kot vsi liceji v Italiji, prebrali še psevdohomersko himno Seleni.
Večer je popolnoma uspel, saj se ga je udeležilo zelo veliko število ljudi. Dijaki klasičnega liceja so se zelo izkazali s svojimi točkami, pokazali so veliko iniciativo in iznajdljivost, poleg znanja na različnih kulturnih področjih, in so bili upravičeno zadovoljni s tem, kar jim je uspelo prikazati.
Noč klasičnih licejev je lahko tudi dobra reklama za šolo, ki po celi Italiji doživlja rahlo krizo: čeprav se nekaterim klasični licej zdi še vedno zastarel in nepotreben, so se lahko tisti, ki so bili prisotni na tem večeru, prepričali, da ni tako.

Urška Petaros

Trst / Na klasičnem liceju Franceta Prešerna

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme