Noč klasikov 2023

Piše: APE, Katarina Visintin

Trst / Tudi letos so obeležili antično kulturo

Tudi letos je na klasični smeri znanstvenega liceja France Prešeren v Trstu potekala že tradicionalna vsedržavna Noč klasikov, ki jo vsako leto priredijo dijaki in dijakinje te smeri. V petek, 5. maja 2023, se je na liceju zbralo veliko število dijakov, dijakinj, profesorjev, staršev in drugih obiskovalcev, da bi obeležili klasično in antično kulturo.

Kot običajno se je dogodek začel s pozdravom prek videoposnetka profesorja grščine in latinščine Rocca Schembre iz liceja Gulli e Pennisi iz mesta Acireale na Siciliji. Nato so dijaki prebrali zmagovalno pesem literarnega natečaja, ki ga vsako leto razpiše organizacijski odbor Noči. Na letošnjem natečaju, katerega tema so bili verzi grškega zgodovinarja Herodota o vojni in miru, je slavil dijak Michele Bianco s klasičnega liceja Ruggeri iz Massafre pri Tarantu. Na dogodku so nato svoj talent pokazali nekateri dijaki z igranjem na klavir, kitaro, saksofon in s petjem. Sledile so uprizoritve dveh dramskih prizorov. Letos so na liceju razpisali tudi natečaj za izvirni dramski prizor. Zmagovalci iz bienija in zmagovalci iz trienija so tako na petkovem večeru pokazali svojo ustvarjalnost. Prvi so zbranim predstavili intervju Jimmyja Fallona z znano italijansko vplivnico Chiaro Ferragni v oddaji The Tonight Show Starring Jimmy Fallon. Med intervjujem je Chiara Ferragni predstavila tri pomembne zgodovinske ženske osebnosti, in sicer Kleopatro, Mono Lizo in Lucio Mondella. Drugi pa so s prizorom Avanture na klasični smeri obudili spomine s šolskega izleta v Grčijo in na njihovega vodiča Aleksandrosa. Prisotne je pozdravila tudi ravnateljica liceja Loredana Guštin, ki je dejala, da je Noč klasičnih licejev priljubljena prireditev, ki že devet let skrbi za ovrednotenje antične kulture in klasičnih jezikov v širši javnosti. “Pobuda je v teh letih uspela vzbuditi veliko navdušenje in je postala priljubljena stalnica med šolskimi dejavnostmi na klasičnih licejih v Italiji,” je še sklenila.

Častna gostja petkovega večera je bila lanska maturantka klasičnega liceja Martina Sosič. Po uspešno opravljeni maturi se je vpisala na oddelek za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Dosegla je tudi odlične športne dosežke v disciplini dviganja uteži. S to disciplino se je Martina začela ukvarjati naključno, ko je na nekem treningu spremenila potek oz. način treninga in dvignila kar 95-kilogramsko utež. Trenerka je posnetek o treningu objavila na Instagramu, kjer ga je zasledila trenutna absolutna slovenska državna prvakinja Katja Babič. Martino je povabila na tekmo, ki je potekala novembra 2021, in od takrat se njena športna zgodba odlično nadaljuje. Martina je tudi predsednica otroškega in mladinskega pevskega zbora Vesela pomlad in neuradna tolmačka pri Planinski zvezi Slovenije.

Drugi del večera je predvideval kar sedem različnih delavnic. Udeleženci dogodka so lahko spoznali grško kuhinjo in se udeležili delavnice ekokuhinje, kjer so spoznali, kako lahko vsak porabi določena živila, ki jim je že potekel rok uporabe. Potekala je tudi delavnica izdelave antičnih glasbil, delavnica izdelave nakita ter delavnica grških plesov. 

Gorica / Potrditev vrednot, ki slonijo na temeljih humanizma

Tudi letos se je v prostorih slovenskega višješolskega pola v Gorici v petek, 5. maja, odvijala tradicionalna vsedržavna Noč klasičnega liceja. Letošnje devete izvedbe dogodka se je prvič udeležilo tudi devet licejev iz drugih držav, in sicer iz Francije, Grčije, Španije, Turčije in Nemčije.

V prvem delu dogodka so prisotni uvodno prisluhnili letošnji himni Noči Tutto kantavtorja Francesca Rainera. Dalje so si ogledali posnet nagovor organizatorja pobude, profesorja Rocca Schembre. Sledilo je branje poezije Frammenti sparsi d’aurora, ki jo je napisal dijak Michele Bianco iz Taranta, zmagovalec letošnjega literarnega natečaja. Po zaključenem uradnem delu so dijaki pripravili ugankarsko delavnico. Posluževali so se ugank Petra Butkoviča, goriškega pisatelja, prevajalca in začetnika slovenskega ugankarstva. Vsi dijaki in profesorji so živahno reševali rebuse, kriptograme in križanke.

Sledil je slavnostni del dogodka, ki ga je po zaigrani Zdravljici uvedel pozdrav ravnateljice Sonje Klanjšček. Klanjščkova je pozvala vse prisotne k treznemu razmisleku, pogumnim izbiram in opredeljevanju. Poudarila je, da je takšen večer prava priložnost za ponovno potrditev trajnih vrednot in načel, ki slonijo na temeljih humanizma in človekoljubnosti. Letošnji slavnostni gost prireditve je bil Saša Quinzi, umetnostni zgodovinar, kustos goriških Pokrajinskih muzejev in avtor številnih člankov in raziskav o zgodovini Goriške. Zbranim je najprej utemeljil dolžnosti poklica muzejskega kustosa, dalje pa spregovoril o svoji osebni delovni izkušnji. Povedal je, da je v svet muzejev vstopil leta 2002. V letu 2003 je že prispeval k organizaciji razstave slikarskih del Zorana Mušiča. To je bil res izjemno pričakovan dogodek, ki je nadalje imel velik uspeh in odmev.

Po zanimivem predavanju je sledila cela vrsta raznoraznih glasbenih, gledaliških, ustvarjalnih in poučnih točk. Giorgia Sophia Calligaris je občinstvu zapela pesmi Imagine Johna Lennona in Cold heart Eltona Jogna in Dua Lipe. Sarah Marras je ob spremljavi kitare zapela pesem House of the rising sun skupine The Animals. Za glasbene točke sta na violini poskrbela tudi Niccolò Kolata in Athena Picech. 5. gimnazija je pripravila raziskavo o skrivnostih latinskega besedila iz karolinške dobe Capitulare de villis vel curtis imperii. Dijaki iz 2. liceja so uspešno dramatizirali Teokritovo idilo Sirakužanke, dijakinje iz 1. liceja pa so uprizorile zanimive pogovore, v katerih so se spraševale, ali nam lahko Epikurovi nauki pomagajo doseči srečo v današnji dobi prekomerne digitalizacije.

Ob tej priložnosti so se dijaki s profesorji spomnili tudi na vse drage prijatelji in vzornike, ki so nas zapustili v preminulem letu. Profesor David Bandelj se je občuteno spomnil na profesorja, publicista in kulturnega delavca Aleša Doktoriča. Z branjem odlomkov so počastili tudi prof. dr. Kajetana Gantarja, klasičnega filologa in prevajalca, ter pisatelja in izjemnega intelektualca Borisa Pahorja. Sledilo je veselo druženje med številnimi prisotni. Slovesna Noč pa se je zaključila z uradnim branjem odlomka iz Argonavtik Apolonija Rodoškega.

Celoten večer sta vodila Nastja Tomsič, dijakinja 1. klasičnega liceja, in Marco Fior, dijak 4. klasične gimnazije. Dijaki so pod mentorstvom profesorjev, še posebno pa profesorice Barbare Zlobec, priredili res zanimiv večer in tako dokazali, da je klasična kultura še živa in nas tudi v današnjih časih lahko še marsikaj nauči.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme