Noč klasikov

Piše: UP, Katarina Visintin

Na liceju F. Prešerna v Trstu / Bogato zasnovan spletni program

Klasični licej Franceta Prešerna je tudi letos sodeloval na že sedmi, vsedržavni Noči klasičnega liceja, ki je tokrat potekala po spletu. Na noči klasikov je sodelovalo več kot 300 klasičnih licejev iz cele Italije. Ob začetku prireditve je spletno publiko nagovorila koordinatorka projekta profesorica Lidija Rupel. Na začetku pa so tudi na Prešernu kot vsi klasični liceji v Italiji zavrteli videoposnetek, ki ga je pripravil državni organizacijski odbor. Na njem je spregovorila duša noči klasikov, profesor s Sicilije, Rocco Schembra.

Nato se je začel program vsakega liceja posebej. V Trstu so najprej prebrali pesem Blaža Terpina, s katero je sodeloval na natečaju državnega odbora noči klasikov. Vse prisotne je pozdravila tudi ravnateljica Loredana Guštin. Poudarila je, da je bilo sodelovanje na letošnji noči klasikov, saj so se lahko končno ukvarjali z vsemi stvarmi, ki jih v času epidemije s šolanjem na daljavo niso mogli izvesti.

Sledila je igra Klad- Klasiki na daljavo. Igro v petih prizorih je napisal profesor Luigi Pulvirenti, režirala pa jo je dijakinja Martina Sosič. V petih prizorih so dijaki prikazali, kakšne težave se porajajo pri šolanju na daljavo. Tako smo lahko videli dijake, ki so imeli spraševanja preko spletnih platform, nekatere, ki so spali, druge, ki so brali iz knjige za spraševanje …

Ob 700-letnici Dantejeve smrti je profesorica Erika Fornazarič napisala duhovit tekst o njem z naslovom Dante PTCO – Percorsi Trasversali attraverso la Commedia e l’Oltretomba, ki so ga dijaki odigrali prepričljivo. V prizoru so se Dante, Vergilij in Miki sprehajali v podzemlju, kjer so srečevali junake iz Dantejeve Božanske komedije.

V programu noči klasikov so se prepletale tudi glasbene točke dijakov, ki so igrali na flavto, klavir in violino ter peli. Profesorica Jasna Merkù je pripravila spletno razstavo Animalia Mirabilia. Ob koncu pa so še kot vsi klasični liceji prebrali odlomek iz Muzajeve pesnitve Hero in Leander v grščini, italijanščini in slovenščini.

Videoposnetek noči klasikov si je še vedno mogoče ogledati preko spletne in Youtube strani liceja Prešeren.

Noč goriškega klasičnega liceja Primoža Trubarja / Stati inu obstati

Tudi letos je slovenski, goriški klasični licej Primoža Trubarja sodeloval pri znameniti, vsedržavni prireditvi Noč klasičnega liceja (La notte del liceo classico). Pobudo si je zamislil italijanski profesor grščine in latinščine Rocco Schembra, z namenom, da bi klasični liceji lahko dokazali širši družbi, kako je klasična kultura še živa in aktualna. Zaradi izrednih razmer je letošnja, sedma izvedba potekala na daljavo, in sicer preko šolskega Youtube kanala. Dijaki so pod vodstvom profesorice in tudi glavne organizatorke Barbare Zlobec pripravili bogat program, ki so ga občinstvu predstavili v petek, 28. maja 2021.

Večer se je začel z ogledom videoposnetka, ki so ga pripravili organizatorji dogodka. Sledili so uradni pozdravi podsekretarke Barbare Floridia, v imenu ministrstva za šolstvo, ter profesorja Maria Capassa, predsednika italijanske zveze klasične kulture.

Dijaki klasičnega liceja v Gorici so pripravili res barvit program. Po zapeti Zdravljici je poslušalce pozdravila tudi nova ravnateljica Sonja Klanjšček. Zanimiv je bil prispevek gosta dr. Marka Marinčiča, profesorja na oddelku za klasično filologijo na univerzi v Ljubljani. Poudaril je, kako sta grška in latinska kultura primer vzvišene civilizirane človeške skupnosti ter kako ima še danes antika nad nami neko skrivno moč in velik vpliv. Dijaki so se javnosti predstavili z glasbenimi točkami, zbirkami fotografij, uprizoritvami in skeči. Tretjelicejci so pripravili zanimiv izbor besedil, ki preko grško-rimske književnosti priča, kako so v antiki doživljali kužne bolezni. Noč se je končala s skupnim branjem odlomka pesmi Hero in Leander grškega avtorja Muzaja.

Letošnje šolsko leto je bilo bodisi za dijake kot profesorje res naporno. Dijaki so s tem projektom imeli možnost izraziti javnosti svojo ustvarjalnost. Dokazali so, da je branje grških in latinskih tekstov še vedno aktualno in nas vedno lahko kaj novega nauči. Javnosti so približali grško-rimsko kulturo na ustvarjalen način in tako tudi popestrili večer marsikomu. Pokazali so, da so kljub težkim razmeram še vedno aktivni in pripravljeni na nove izzive. Upoštevali so Trubarjevo duhovno oporoko ‘stati inu obstati’.

Prireditev si je možno spet ogledati na Youtube kanalu licejskega pola Video Kanal Zavod DIZ Gregorčič.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme