Noč klasičnega liceja četrtič na Prešernu

Izvirna zamisel sicilijanskega profesorja Rocca Schembre za ovrednotenje klasičnega liceja je stara komaj šest let, a se je že spremenila v pravi državni fenomen: letošnja, šesta izvedba projekta Noč klasičnega liceja je združila kar 436 klasičnih licejev iz vse Italije. Pobuda je tudi v našem okolju požela izjemen uspeh, kot se je izkazalo v veliki dvorani tržaškega liceja Franceta Prešerna, ki je 17. januarja 2020 dobesedno pokala po šivih: v njej je bilo komajda dovolj prostora za vse sedanje, nekdanje in prihodnje klasike ter vse druge radovedneže, ki jih je uspeh prejšnjih treh izvedb Noči klasičnega liceja na slovenskem Prešernu prepričal, da so si tudi tokrat prišli ogledat to edinstveno prireditev.
Večerni program se je kot običajno začel z uvodnim videoposnetkom, ki so ga na vseh licejih po Italiji predvajali točno ob 18. uri. Pred uvodnima pozdravoma koordinatorke večera prof. Lidie Rupel in ravnateljice liceja Prešeren Loredane Guštin ter branjem uradnega nagovora prof. Schembre, idejnega očeta Noči klasičnega liceja, sta bili na vrsti prvi izmed vrste glasbenih točk, ki so jih pripravili dijaki. Najprej se je na klavirju predstavila Matilda Volk, sledil pa ji je še pevski duet: Martino Sosič in Boruta Štoko je na klavir spremljala Alessandra Sincovich. Po nagovorih je h klavirju sedla še dijakinja Afroditi Varnavas.
Sledilo je branje spisa, ki je zmagal na za to priložnost razpisanem vsedržavnem literarnem natečaju. Na natečaju je licej F. Prešerna zastopal maturant Simone Genzo: publika je prisluhnila tudi njegovi stvaritvi.
Po še dveh glasbenih točkah – Jan Coretti je igral na klavir, Ksenija Štekar pa na kitaro – je bil na vrsti prvi gledališki prizor: prof. Luigi Pulvirenti, ki se je že v prejšnjih letih izkazal za veščega in duhovitega pisca, je tokratni dramski tekst pripravil na podlagi Ovidijeve knjige Ars Amatoria oziroma Umetnost ljubezni. Dijakinje in dijaki so se predstavili v vlogah zaljubljenih deklet in fantov, ki so se domislili, da bi lahko ljubljene osebe osvojili s pomočjo nasvetov, ki jih rimski pesnik Ovidij opisuje v svoji knjigi. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Mojca Petaros / Uspešna vsedržavna prireditev tudi na tržaških šolah

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme