Nobelova nagrada za mir letos Svetovnemu programu za hrano

Nobelovo nagrado za mir letos prejme Svetovni program za hrano (WFP), je danes v Oslu sporočil norveški Nobelov odbor. Mednarodna organizacija iz sistema Združenih narodov nagardo prejme za prizadevanja za boj proti lakoti in za prispevek pri izboljšanju pogojev za mir na konfliktnih območjih.

“To je trenutek ponosa,” je v prvem odzivu dejal tiskovni predstavnik WFP Tomson Phiri. “Letos smo več kot samo odgovorili na klic dolžnosti”, je poudaril, saj je WFP ohranil dostavo mednarodne pomoči kljub omejitvam zaradi pandemije covida-19.

“V določenem trenutku smo bili največja letalska družba na svetu, ko je bila večina letalskih prevoznikov, če ne celo vsi, prizemljena”,  je opozoril in dodal, da se bodo potrebe po zmanjšanju lakote v svetu zaradi koronske krize najverjetneje še povečale.

Kot je v utemeljitvi odločitve o 101. prejemniku nagrade za mir poudarila predsednica Nobelovega odbora Berit Reiss-Andersen, je Svetovni program za hrano največja humanitarna organizacija, ki se ukvarja z vprašanjem lakote in spodbuja varnost hrane. Lani je WFP zagotovil pomoč skoraj stotim milijonom ljudi v 88 državah, ki so žrtve lakote in pomanjkanja varnosti hrane.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme