Goriška

Niz srečanj duhovnega, kulturnega in družabnega značaja

Niz srečanj duhovnega, kulturnega in družabnega značaja

IVANOVANJE, praznovanje zavetnika slovenskega pastoralnega središča

Slovensko pastoralno središče v Gorici, ki deluje v cerkvi sv. Ivana, je v mesecu juniju še posebej praznično odeto, saj se ob koncu pastoralnega leta vsakič pojavlja priljubljen god domačega zavetnika, sv. Janeza Krstnika. Ob tem se že mnogo let vrstijo različne pobude, ki želijo primerno počastiti farnega patrona.
Letos se je župnijski svet odločil za širšo obliko praznovanja, ki mu je nadel ime “IVANOVANJE”. Gre za splet srečanj duhovnega, kulturnega, družabnega in liturgičnega značaja, ki imajo namen povezati Slovence v mestu, ki se zbirajo pri duhovniji sv. Ivana, in razširiti tako območje delovanja tudi na vse ljudi, ki bi radi začutili utrip skupnosti.
Tako bo v ponedeljek, 18. junija, ob 20. uri v dvorani Močnikovega doma gost p. Ivan Bresciani, goriški rojak, provincial slovenske province Družbe Jezusove, ki bo spregovoril na zanimivo temo Princip duhovnega življenja je sprejemanje in krščanstvo je vera sprejemanja. Naslov je posebno izzivalen za današnji čas, saj je aktualno razmišljanje o vlogi krščanstva in o mestu, ki pripada kristjanu v družbi. Predstavlja pot od posameznika do osebe, od individualnega jaza do občestvenega jaza. Individualni jaz je osredotočen nase in črpa iz svoje človeške narave in volje. Občestveni jaz je osredotočen na Drugega. Od Boga, Svete Trojice, prejema novo življenje, ki je občestveno.
Bog je glavne osebnosti Stare zaveze poklical, da stopijo na pot odrešenja, kar pomeni, da so postajale vedno bolj osebe. Abraham, Mojzes, David in v Novi zavezi apostoli in posebno apostol Peter, so prehodili pot od posameznika do osebe in do občestva. Prav tako nas papež Frančišek spodbuja, da gremo iz sebe k drugemu, k Drugemu, ki postaja vedno bolj naš epicenter.
Drugo srečanje bo kulturno-glasbenega značaja in bo potekalo v petek, 22. junija, ob 20. uri v cerkvi sv Ivana. Tradicija koncertov ob farnem zavetniku je pri sv. Ivanu bila zelo živa, nekaj časa jo je spodbujalo tudi sodelovanje s SCGV Emil Komel, sledilo je nekaj let zatišja. Letos bodo po novem zaživeli Svetoivanski glasbeni utrinki, ki bodo v svojo sredino vabili perspektivne in mlade glasbene skupine in posameznike. Letos bo naš gost MeMlPZ Emil Komel z zborovodjo Davidom Bandljem. Po nadvse uspešni sezoni je zbor pripravil celovečerni koncert v domačem mestu, ki bo predstavil opravljeno delo v celotni sezoni.
V soboto, 23. junija, na predvečer praznika, bo ob 21. uri v cerkvi potekala molitev slovesnih večernic. Pel in vodil jih bo vikar za Slovence g. Karlo Bolčina, ki je tudi izšel iz goriške duhovnije. Liturgična molitev je praksa laikov in posvečenih oseb, ne dogaja pa se večkrat, da bi jo skupnost molila občestveno. V duhu povezovanja vabimo vse, da se temu lepemu obredu pridružijo. Po večernicah bo sledilo tradicionalno kresovanje za cerkvijo, ob hrani, pijači in druženju.
Nedelja, 24. junija, god sv. Janeza Krstnika, bo čas, ko se bo praznovanje končalo s slovesno mašo, ki jo bo ob 10. uri daroval domači župnik in dekan g. Marijan Markežič in tako v že tradicionalnem domačem nedeljskem vzdušju popeljal praznovanje do svojega viška.
Letošnje prvo Ivanovanje je dodatna možnost, da se župnija poveže s širokim teritorijem, zato ste vsi prisrčno vabljeni na vsa srečanja, ki bodo zagotovo obogatila duha in dušo. In tudi za telo bo poskrbljeno.

14.06.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!