Niz dogodkov Izjeme/Eccezioni

Piše: UP

Po zamisli vokalne skupine Glasbene matice Vikra

Vokalna skupina Glasbene matice Vikra si je za ta čas, ko je treba vse dejavnosti premakniti na splet, zamislila niz dogodkov, ki jih je naslovila Izjeme/Eccezioni. To je niz kulturnih dialogov, ki jih pevke organizirajo enkrat mesečno. Tudi v tem času se jim namreč zdi pomembno, da ostajamo kulturno in glasbeno aktivni. Kot je že znano, Vikra ceni kakovostno glasbo, vendar v zboru poudarjajo, da ta ni le seštevek lepih glasov, pač pa tudi širokoglednih in družbeno angažiranih posameznikov, ki imajo radi glasbo in kulturo nasploh. Vikro sestavljajo pevci iz matice, Slovenci iz Italije, pa tudi italijansko govoreči pevci, zato se jim zdi pomembno, da se kultura širi povsod in da je lahko tudi zbor tisti, ki je splošno kulturno aktiven in predstavlja kulturo neke jezikovne skupnosti, je na spletni predstavitvi programa dejala Ester Gomisel (na predstavitvi je sodelovala tudi Cecilia Zoratti, v zakulisju pa še Ilaria De Bortoli).

Niz dogodkov se začenja že ta petek, 29. januarja, ko se bo Ester Gomisel v italijanščini pogovarjala s profesorjem Jernejem Ščekom. Pogovor nosi naslov Dotiki in odmiki na zahodu slovenstva. Dne 18. februarja (februarja namreč praznujemo dan slovenske kulture) se bo Ester Gomisel pogovarjala z univerzitetnim profesorjem Miranom Košuto o zvenu in pomenu Prešernovih poezij v prevodu gosta samega. Ta pogovor bo potekal v slovenščini. 24. marca se bodo v italijanščini pevke Elena Cavucli, Ilaria De Bortoli in Cecilia Zoratti pogovarjale o enakosti med spoloma. Marec je namreč mesec, v katerem praznujemo dan žena. 22. aprila se bo Nina Pahor pogovarjala s profesorjem primerjalnega slovanskega jezikoslovja Matejem Šeklijem. Njun pogovor, ki bo potekal v slovenščini, nosi naslov Med južno Slavijo in Srednjo Evropo: nastanek in oblikovanje slovenskega jezika. Zadnji dogodek bo na sporedu 27. maja, ko se bo Alessia De Bortoli v italijanščini pogovarjala z umetnikom Francom Vecchietom o grafični umetnosti.

Kot zapovedujejo epidemiološke razmere, bodo vsi dogodki potekali po spletu. Vsi pogovori bodo ob 18. uri, možno pa si jih bo ogledali preko spletne strani Vikra, pa tudi preko Zooma (povezavo bodo sporočili naknadno preko družbenih omrežij). Za katerokoli informacijo so organizatorji na voljo preko elektronskega naslova vikra.gm@gmail.com.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme