Tržaška

Niti zmagovalci niti poraženci v Boljuncu

Niti zmagovalci niti poraženci v Boljuncu

Piše Erik Kuret / Razstava Pogled s Primorja

V prostorih boljunske srenje na glavnem vaškem trgu bo do novembra na ogled razstava o prvi svetovni vojni z naslovom Pogled s Primorja – Niti zmagovalci niti poraženci. Zgodovinsko razstavo s prostim vstopom je pripravilo kulturno društvo Zenobi. Ta bo odprta ob sredah, sobotah in nedeljah med 16. in 18. uro. S to pobudo se končuje sklop štirih razstav o prvi svetovni vojni, ki jih je navedeno društvo priredilo v sodelovanju z občino Dolina in boljunsko srenjo vse od leta 2014.
Razstava prikazuje manj znan pogled na prvo svetovno vojno o krajevnih in drugih skupnostih, ki so se bojevale na avstro-ogrski strani. Splošni italijanski pogled na dogajanje iz prve svetovne vojne je ovrednotil samo italijanske vojake, tiste, ki so bili drugih narodnosti, pa prezrl. Šele obhajanje stoletnice vojne je v naših krajih priklicalo pozornost še na spomin na “poražence”.
Večina razstavljenih eksponatov sega v leto 1917. Ravno v tistem obdobju se je 97. tržaški pešpolk boril v Galiciji proti carski Rusiji. Po besedah raziskovalca Fabia Todere je pešpolk sestavljalo 60 odstotkov slovenskih in 40 odstotkov italijanskih vojakov. Razstavljena mapa središča Trsta prikazuje vojašnico na Oberdankovem trgu, ki je delovala od leta 1914 in jo je uporabljala tudi italijanska vojska do odprtja nove v ulici Rossetti leta 1927. Prikazanih je veliko vojnih predmetov in spominkov z bojnih front, predvsem iz Galicije, Romunije in Črne gore. Na steni visi velika podolgovata slika, ki ponazarja uniforme pehote, bošnjakov in gorskih enot. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

16.04.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!