“Nikoli se nisem trudil, da bi ugajal!”

Slikar Danilo Jejčič je praznoval visok življenjski jubilej

Akademski slikar Danilo Jejčič je 23. januarja 2023 praznoval 90. rojstni dan. Na svoji umetniški poti, tesno povezani z Ljubljanskim grafičnim bienalom, se je izražal v različnih likovnih zvrsteh. Po letu 2000 je strogo matematično zasnovane geometrijske kompozicije omehčal s fotografijo, s katero se je intenzivneje ukvarjal od konca 90. let minulega stoletja.

“Umetnost lahko ujame trenutek, zaustavi minevanje, vsaj ohrani spomin. Večini to najbrž nič ne pomeni, nekaterim pa!”, je ob svojem jubileju za Primorske novice povedal umetnik.

V Galeriji Insula je še do 11. februarja 2023 na ogled razstava, na kateri se predstavlja skupaj z Vladimirjem Bačičem in Azadom Karimom.

V Insuli je na ogled tudi njegov posnetek ljubljanske Cukrarne pred prenovo: “Fotografiral sem njen odsev v šipah Onkološkega inštituta na nasprotnem bregu Ljubljanice. Ujeti sem želel igro zrcal,” je za Primorske novice povedal umetnik. Prizori, ki ga pritegnejo, so redki. “Pa še med tistimi, ki jih fotografiram, mnoge potem izločim, uničim. Samo manjšina pride na steno galerije. Tisto, kar najprej prepriča mene. Nikoli se nisem trudil, da bi ugajal,” je še povedal za časnik.

Jejčič, rojen leta 1933 v Ajdovščini, je leta 1971 diplomiral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri Gabrijelu Stupici. Najprej je služboval kot likovni pedagog, od 1973 do 1996 pa je vodil Pilonovo galerijo v Ajdovščini. Med drugim je bil eden od pobudnikov oblikovanja Zbirke del Pilonovih prijateljev.

Razstavljati je začel v 60. letih minulega stoletja na skupinskih grafičnih razstavah, samostojno pa se je skupaj z Nedeljkom Pećancem prvič predstavil leta 1972 v Kranju in Kopru. V 70. letih prejšnjega stoletja je sodeloval z umetniško skupino 2XGO in na številnih mednarodnih razstavah.

Med številnimi samostojnimi predstavitvami velja izpostaviti razstave v Rimu (1989), Trstu (1984), Benetkah (2003) ter razstavi v ljubljanskem Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC) – leta 1994 z Dragom Hrvackim in retrospektivno razstavo leta 2012.

Jejčič je umetniško pot začel z ustvarjanjem slikarskih kolažev, leta 1971 pa se je pod vplivom tedanjih konstruktivističnih tendenc posvetil raziskovanju geometrijske abstrakcije. V 90. letih minulega stoletja se je začel intenzivneje ukvarjati najprej z grafiko in nekoliko kasneje s fotografijo, ki jo je začel vključevati v svoj grafični proces.

Likovni zvrsti je prvič smiselno povezal v ciklu Alfa in Omega (2000-2002). Fotografije zavrženih predmetov, kot je stisnjena pločevina, je kombiniral bodisi z geometrijskimi liki in telesi, ki jih poznamo z njegovih grafičnih listov, bodisi s fragmenti fotografskih posnetkov in s tem poudaril učinek prostorske iluzije.

Grafični opus je že končal in celotnega doniral ljubljanskemu MGLC. Velik je tudi njegov opus fotografij; predlani je Goriški muzej na gradu Kromberk pripravil retrospektivo s 96 posnetki.

Leta 2013, ob umetnikovi 80-letnici, so pripravili Jejčičevo retrospektivo v treh ajdovskih galerijah – Pilonovi in Lokarjevi galeriji ter razstavišču v Hiši mladih. Šlo je za razširjeno pregledno razstavo umetnikovega opusa, predstavljenega v ljubljanskem MGLC.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme