Aktualno

Nihče ne sme oskruniti spomina na štiri bazoviške junake!

Nihče ne sme oskruniti spomina na štiri bazoviške junake!

Piše Marko Manin / Proslava Bazovica 2018

“Ferdo Bidovec. Franjo Marušič. Zvonimir Miloš. Alojz Valenčič: štirje izmed nas, fantje, katerih imena so vklesana v materijo, ki ji nihče ne more in ne sme priti do živega, ki je nihče ne more in ne sme oskruniti”. S temi zgovornimi besedami je senatorka Tatjana Rojc uvedla slavnostni govor na nedeljski slovesnosti ob 80. obletnici ustrelitve bazoviških junakov. Na kraju bolečega spomina je v nedeljo, 9. septembra 2018, na bazovski gmajni zasvetilo prijetno septembrsko sonce. Že pred 15. uro so se na prizorišču zbirali rojaki iz naše dežele in Slovenije. Prvi aplavz so si zaslužili udeleženci spominskega planinskega pohoda v organizaciji ŠZ Sloga, ki so v mimohodu prikorakali na kraj prireditve.
V prvih vrstah so sedeli državni predstavniki Republike Slovenije, med njimi so bili državni sekretar Iztok Mirošič, generalni konzul Vojko Volk, evropska komisarka za promet Violeta Bulc, Robert Kojc iz Urada RS za Slovence, že omenjena senatorka Tatjana Rojc, deželni svetnik Igor Gabrovec, predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj, predsednik Slovenske kulturno gospodarske zveze Rudi Pavšič, predsednik združenja NOB Marjan Križman in drugi predstavniki okoliških občin in organizacij.
Osrednji dogodek na gmajni je uvedel predsednik organizacijskega odbora Milan Pahor, ki je izpostavil povezavo med spomenikom bazoviških junakov in obeležjem, ki je posvečeno drugemu tržaškemu procesu na openskem strelišču. “Prvi spomenik se nanaša na obsojence prvega tržaškega procesa, medtem ko se drugo obeležje nanaša na obsojence drugega tržaškega procesa. Bazoviški spomenik je dostopen vsem obiskovalcem. Za spomenik na Opčinah tega ne moremo trditi, zato naj gre s tega mesta krik, naj letošnja spominska slovesnost v decembru poteka v urejenem in dostopnem spominskem obeležju”, je poudaril.
Poleg senatorke Tatjane Rojc je na gmajni zazvenel glas novinarja Pierluigija Sabattija; organizatorji so namreč zaupali govor v italijanskem jeziku predsedniku tržaškega novinarskega krožka – Circolo della Stampa.
Pierluigi Sabatti je poudaril tesno vez med požigom Narodnega doma in razglasom rasnih zakonov na Velikem trgu v Trstu. Govornik trdi, da Italija še danes ni obračunala s fašizmom: “V Italiji se spominjamo rasnih zakonov samo zato, ker v Trstu obstaja Rižarna. Ta prostor povezujemo izključno z Judi in pozabljamo, da so v Rižarni svoje življenje izgubili številni Slovenci, Hrvati in italijanski antifašisti… ” je še dodal.
Pred slavnostnimi govori so predstavniki številnih organizacij položili na spomenik vence.
Celotno prireditev, ki so jo v neposrednem prenosu predvajali na valovih radia Trst A, je spremljala glasba v izvedbi TPPZ Pinka Tomažiča s spremljavo skupin Dirty Fingers, Ovce in godbenega društva Prosek. Med glasbenimi točkami je plesala Daša Grgič.
Minuli četrtek, 6. septembra, je ob 20. uri v bazovski cerkvi potekala tudi tradicionalna maša zadušnica za bazoviške junake. Med bogoslužjem, ki ga je daroval domači župnik Žarko Škerlj, je domači Mešani pevski zbor Lipa, pod vodstvom Tamare Razem Locatelli, izvajal nekatere dele Venturinijeve pete maše, ki je posvečena bazoviškim junakom. Po obredu je na oltar stopil Marko De Luisa, predsednik rajonskega sveta, kateremu so organizatorji zaupali priložnostni nagovor. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

12.09.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!